https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-podpori-zachranu-pamatneho-dubu-i-vysadby-letnicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň podpoří záchranu památného dubu i výsadby letniček

3.2.2016 15:22 | PLZEŇ (ČTK)
Přibližně 450 let starý Körnerův dub je od roku 1997 památným stromem. Zhruba 30 metrů vysoký dub letní má obvod kmene 765 centimetrů a symbolizuje ochránce města. Dutý strom se dvěma srostlými kmeny je v centru japonské kamenné zahrady Šówa-en, která u něj vznikla v roce 2004
Přibližně 450 let starý Körnerův dub je od roku 1997 památným stromem. Zhruba 30 metrů vysoký dub letní má obvod kmene 765 centimetrů a symbolizuje ochránce města. Dutý strom se dvěma srostlými kmeny je v centru japonské kamenné zahrady Šówa-en, která u něj vznikla v roce 2004
Foto | Míla Haunerová / Wikimedia Commons
Pestré záhony letniček podél silnic, naučný záhon či zahrada v mateřské škole vzniknou díky dotaci 1,3 milionu korun, které Plzeň vyčlenila na zlepšení životního prostředí ve městě. Jedním ze šesti podpořených projektů je také záchrana Körnerova dubu v areálu zoologické a botanické zahrady, jednoho z nejstarších a nejznámějších stromů v Plzni.
 

"Nejen stáří, ale i poškození po zásahu bleskem vyžaduje zvýšenou pozornost a kontrolu jeho stavu a tomu odpovídající pěstební a technická opatření," řekl primátorův náměstek Petr Náhlík (KDU-ČSL). Přibližně 450 let starý Körnerův dub je od roku 1997 památným stromem. Zhruba 30 metrů vysoký dub letní má obvod kmene 765 centimetrů a symbolizuje ochránce města. Dutý strom se dvěma srostlými kmeny je v centru japonské kamenné zahrady Šówa-en, která u něj vznikla v roce 2004. I s ohledem na bezpečnost návštěvníků zpracovali loni odborníci posudek o jeho stavu. Z něj vyplynulo, že mohutná koruna rozvětvená na šest kosterních větví má mnoho dutin a defektů. "Projekt se týká ozdravění památného stromu a uskutečnění technických opatření, jež povedou ke stabilizaci koruny," řekl Náhlík.

Další peníze pomohou například Alpinium klubu vybudovat naučný záhon na zahradě Gymnázia na Mikulášském náměstí a vysázet na něj rostliny vyšlechtěné českými zahradníky s popisem rostlin a jejich šlechtitelů. Jedna z mateřských škol na své zahradě vybuduje jezírko na pozorování života ve vodě a zelené bludiště z vrbového proutí.

Městská organizace Správa veřejného statku dostala peníze na další letničkové výsadby ve městě. Předloni začali správci městské zeleně vysazovat jednoleté květinové záhony na netradičních místech podél komunikací, v sídlištní zeleni a v travnatých parkových plochách. Projekt se osvědčil a letos by měly pestrobarevné záhony letniček oživit deset lokalit ve městě na ploše téměř 1800 metrů čtverečních. Na výsadbu použijí městští zahradníci směsi semen, například pro Plzeň speciálně namíchanou směs Plzeňská květnice z 15 druhů květin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist