https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-postavi-za-24-milionu-kc-cyklostezku-do-stareho-plzence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň postaví za 24 milionů Kč cyklostezku do Starého Plzence

28.6.2017 08:00 | PLZEŇ (ČTK)
Linie, která by měla být vybudována příští rok, se připravuje tři roky. Povede podél Úslavy a bude součástí městské sítě takzvaných Greenways, tedy tras podél řek. Projekt by měl získat z evropských peněz, až 20,9 milionu korun. / ilustrační foto
Linie, která by měla být vybudována příští rok, se připravuje tři roky. Povede podél Úslavy a bude součástí městské sítě takzvaných Greenways, tedy tras podél řek. Projekt by měl získat z evropských peněz, až 20,9 milionu korun. / ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Plzeň postaví za 24,3 milionu korun cyklostezku z městské části Koterov do sousedního města Starý Plzenec. Půjde o první část cyklistické linie z Plzně do Brd, které jsou po zrušení vojenského prostoru půldruhého roku otevřeny veřejnosti. Jde o jednu z nejvyšších částek, kterou dosud město vydalo na část cyklostezky. Plzeň už požádala o dotaci z programu IROP, řekl náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).
 

Linie, která by měla být vybudována příští rok, se připravuje tři roky. Povede podél Úslavy a bude součástí městské sítě takzvaných Greenways, tedy tras podél řek. Projekt by měl získat z evropských peněz, až 20,9 milionu korun. Zbylé náklady uhradí Starý Plzenec a městský obvod Plzeň 2 - Slovany, na což bylo v minulých dnech podepsané memorandum o spolupráci. Stezku podporuje také Plzeňský kraj. "Z mého pohledu je to velmi dobrá investice, protože má turistický aspekt a vedle toho i aspekt dojíždění do práce. Protože ze Starého Plzence jezdí hodně lidí do Plzně," uvedl Kotas.

Podle náměstka primátora Petra Náhlíka (KDU-ČSL) jde o dva spojité úseky v délce 700 metrů a 2,5 kilometru, tedy Koterov a Starý Plzenec. Do fáze stavebního povolení jsou oba úseky připravovány jako samostatné stavby. Hranice je vymezena katastrálními územími. "Podle podmínek IROP musí mít každý projekt jen jednoho příjemce dotace. Bylo dohodnuto, že příjemcem dotace bude Plzeň a jeho partnerem Starý Plzenec," uvedl Náhlík.

Cyklostezka využívá nivu řeky Úslavy, která poskytuje rovinatý terén v jinak kopcovitém terénu a přírodní prostředí v urbanizovaném prostoru.

Města a obce na trase z Plzně do Spáleného Poříčí připravují 37kilometrový cyklistický tah do jižních Brd k Padrťským rybníkům. Cyklisté mají po nové stezce začít jezdit nejpozději do tří let. Je hotová studie, příští rok bude projekt, řekl ČTK Jindřich Jindřich, místostarosta Spáleného Poříčí, jehož katastrem povede nejdelší část přes Hořehledy a Číčov až do Hořic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist