https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-pritvrzuje-v-boji-proti-nelegalnim-skladkam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň přitvrzuje v boji proti nelegálním skládkám

26.4.2023 00:20 | PLZEŇ (ČTK)
U kontejnerů přibývá odložená elektronika a nábytek, ve sběrných nádobách například suť, staré dlaždice a další, což je podle radního odpad, který patří do sběrného dvora.  Ilustrační foto
U kontejnerů přibývá odložená elektronika a nábytek, ve sběrných nádobách například suť, staré dlaždice a další, což je podle radního odpad, který patří do sběrného dvora. Ilustrační foto
Plzeň přitvrzuje v boji proti nelegálním skládkám a rostoucímu množství odpadu na ulicích mimo kontejnery. Městská odpadová firma Čistá Plzeň vytipovala nejproblémovější místa a Městská policie Plzeň tam zvýšila dohled. Protiprávní nakládání s odpadem začali strážníci důsledně postihovat, za znečištění veřejného prostranství mohou na místě uložit pokutu do 10 000 korun, řekl ČTK radní Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).
 

"V odůvodněných případech bude záležitost postoupena správnímu orgánu. Sankce za porušení zákona o odpadech pak může dosáhnout až 50 000 korun," uvedl radní. Správní orgán může zároveň po pachateli přestupku vymáhat náhradu způsobené škody, tedy nákladů na úklid.

U kontejnerů přibývá odložená elektronika a nábytek, ve sběrných nádobách například suť, staré dlaždice a další, což je podle radního odpad, který patří do sběrného dvora. V Plzni jsou čtyři na největších sídlištích. Největší a nejmodernější je v ulici Na Bořích na Bručné v městské části Slovany, další velké dvory jsou v Jateční na Doubravce, v ulici Edvarda Beneše na Borech a v Úněšovské ulici na Košutce u obchodního centra Globus. Páté sběrné místo na Vejprnické ulici na Skvrňanech je kvůli rekonstrukci dočasně uzavřené.

"Na nepořádek v ulicích si Plzeňané často stěžují hlavně na sociálních sítích a na naší aplikaci plzni.to. Nehodláme tolerovat bezohledné jedince, kteří nám svou neukázněností znečišťují okolí," řekl náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Během víkendu zaznamenali strážníci podle mluvčí města Barbory Hájkové šest skutků. Uvedla případ 48leté ženy, která odložila odpad ke kontejnerům v Hřímalého ulici, byla agresivní a hlídku urážela. Přestupek odmítala řešit, uvedla. Strážníci věc postoupili správnímu orgánu magistrátu.

Od začátku roku zjistili strážníci 205 případů znečišťování veřejného prostranství podle zákona o přestupcích. "Z toho 135 vyřešili domluvou a ve 62 případech uložili pokuty v souhrnné výši přes 50.000 korun. Osm případů postoupili k dořešení správnímu orgánu, dalších šest skutků porušení zákona odpadech rovněž oznámili správnímu orgánu," řekl velitel městské policie Petr Nováček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist