https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-se-vcera-vratila-k-odberu-pitne-vody-z-uhlavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň se včera vrátila k odběru pitné vody z Úhlavy

16.10.2019 00:10 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeň se včera odpoledne vrátilo k odběru pitné vody z Úhlavy. / Ilustrační foto
Plzeň se včera odpoledne vrátilo k odběru pitné vody z Úhlavy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Kubín / Město Černošice
Plzeň se včera odpoledne vrátilo k odběru pitné vody z Úhlavy. Vodárna Plzeň z ní bude znovu pouštět vodu do své úpravny, protože v pondělí a v noci na úterý výrazně klesly hodnoty nebezpečných látek v Úhlavě, řekla včera mluvčí magistrátu Eva Barborková. Do řeky se minulý týden dostaly prostředky na impregnaci dřeva, které unikly z klatovské firmy do Drnového potoka a s ním pak do Úhlavy. Plzeň odstavila v neděli večer úpravnu vody a do kohoutků tekla voda ze zásobních vodojemů. V pondělí vodárna začala díky náhradnímu hadicovému vedení dočasně brát a upravovat vodu z Radbuzy.
 

Parametry takzvané surové vody z Úhlavy nyní odpovídají obvyklým podmínkám. Z preventivních důvodů však nadále platí doporučení obyvatelům, aby nejedli ryby ulovené v Úhlavě a Berounce, nezalévali touto vodou zahrady, nenapájeli zvířata a nekoupali se v obou tocích. "Naředěná kontaminovaná voda již odtekla do Berounky," řekla mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Kvůli situaci se několikrát sešel krizový štáb města. Podle primátora Martina Baxy (ODS) všechna přijatá opatření zafungovala a vážnou situaci se podařilo zvládnout.

Povodí Vltavy i Vodárna Plzeň pokračují v monitoringu kvality vody. Uniklou chemikálii nelze odebrat, jedinou šancí bylo její maximální naředění. Kvůli tomu zvýšili vodohospodáři odtok na přehradách Nýrsko a Hracholusky. Díky příznivému vývoji včera ráno nýrská přehrada na Úhlavě už snížila odtok z deseti metrů krychlových na 2,5. Odtok výrazně pomohl zrychlit proud řeky a naředil znečištění.

Náhradní zásobování vodou z Radbuzy zajistili v pondělí hasiči. Instalovali čerpadla a stovky metrů hadic od řeky k úpravně. Čerpání začalo odpoledne a pokračovalo celou noc. Včera ráno bylo na místě sedm jednotek profesionálních hasičů ze tří krajů a ze záchranného útvaru v Hlučíně, řekl mluvčí plzeňských krajských hasičů Petr Poncar. Vodu čerpala tři velkokapacitní čerpadla. "Aktuálně dodáváme 310 litrů vody za sekundu," řekl Poncar před polednem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist