https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-vyuziva-k-zavlazovani-parku-technologii-mistni-zacinajici-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň využívá k zavlažování parků technologii místní začínající firmy

22.11.2022 01:07 | PLZEŇ (ČTK)
Systém zohledňuje aktuální počasí a podle toho dodává rostlinám vodu.
Systém zohledňuje aktuální počasí a podle toho dodává rostlinám vodu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výraznou úsporu vody při zavlažování zeleně v městských parcích umožnilo v Plzni využití systému chytrého zavlažování. Město technologii vyvinutou začínající, takzvanou startupovou, místní firmou PlantControl otestovalo a už plně využívá. Systém zohledňuje aktuální počasí a podle toho dodává rostlinám vodu. Technologii město nejdřív vyzkoušelo v Borském parku, deset chytrých řídících jednotek už nyní funguje ve Smetanových a Kopeckého sadech, v sadech Pětatřicátníků a sadech 5. května, řekl ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).
 
"Počet startupů propojených s městem Plzní za poslední rok stále roste, aktuálně podporujeme okolo třiceti nadějných projektů a PlantControl je jedním z nich," řekl primátor. Využití zavlažovací technologie je prvním úspěšným a v praxi viditelným výsledkem městské podpory začínajících podnikatelů. Podporu a zázemí nabízí město těmto firmám v SIT Portu - městské společnosti Správa informačních technologií a v partnerských organizacích. Začátkem příštího roku se má v Plzni otevřít v areálu bývalého pivovaru Světovar technologický park TechTower. "Věřím, že po otevření TechTower bude Plzeň díky nejmodernějšímu zázemí a vybavení pro inovátory a podnikatele ještě atraktivnější,“ uvedl Zarzycký.

"Systém je schopen na dálku řídit a upravovat nastavení zavlažování, zapínat a vypínat ventily, přizpůsobovat množství vody na základě informací o počasí a ze senzorů měřících teplotu, vlhkost půdy, množství srážek a podobně. Správce parku může vše na dálku kontrolovat, případně korigovat a měnit," řekl Pavel König, spoluzakladatel PlantControl, která vyvíjí a dodává inteligentní jednotky a platformu pro řízení zavlažovacích systémů. Podle něj z dosavadních instalací systému vyplývá až čtyřicetiprocentní úspora vody při zkvalitnění péče o zeleň. Město si chytrý systém závlahy testovalo loni jednou chytrou řídící jednotkou v Borském parku. Letos v červenci pořídilo dalších deset těchto jednotek do sadů v centru Plzně.

Chytré podnikatelské projekty město podporuje v projektu PINE (Plzeňský Inovativní Ekosystém). "Společnost PlantControl je hezkým příkladem toho, jak ekosystém PINE funguje. Je to komplexní systém, který sdružuje celou řadu aktérů od Centra robotiky a Techmanie Science Center přes SIT Port, Drony SIT, BIC Port až po Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň nebo Vědeckotechnický park Plzeň. Zájemci mohou využít jakýkoli stupeň a formu podpory, může jít o studenty s dobrým nápadem, začínající startupisty nebo již zavedenou firmu,“ doplnil radní odpovědný za oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist