https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-zacala-stavet-novy-sberny-dvur-za-30-milionu-nejvetsi-v-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň začala stavět nový sběrný dvůr za 30 milionů, největší v kraji

15.7.2019 00:12 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeň začala stavět nový sběrný dvůr za 30 milionů korun, největší v kraji. Bude mít plochu 3100 metrů čtverečních a dva metry vysoký neprůhledný plot. / Na snímku vizualizace sběrného dvoru.
Plzeň začala stavět nový sběrný dvůr za 30 milionů korun, největší v kraji. Bude mít plochu 3100 metrů čtverečních a dva metry vysoký neprůhledný plot. / Na snímku vizualizace sběrného dvoru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát města Plzně
Plzeň začala stavět nový sběrný dvůr za 30 milionů korun, největší v kraji. Bude mít plochu 3100 metrů čtverečních a dva metry vysoký neprůhledný plot. Bude hotový do šesti měsíců. Vznikne v nevyužívaném městském areálu v ulici Na Bořích ve čtvrti Slovany. Řekl to David Malán z odboru investic města.
 

"Pod ocelovými přístřešky bude 23 velkoobjemových kontejnerů, dvě mostní váhy o nosnosti 5,5 tuny a buňka pro obsluhu s hygienickým zázemím. Součástí bude sklad pro shromažďování nebezpečných odpadů," uvedl. Celý prostor budou monitorovat kamery.

"V městském obvodu Plzeň 2 - Slovany dosud není žádný sběrný dvůr, který by byl v majetku města. Nový objekt mimo jiné přispěje k větší čistotě ve městě," uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Podle jeho náměstka Pavla Šindeláře (ODS) je podpora třídění odpadů jednou z priorit, na niž se Plzeň. Stavba bude stát 29,85 milionu Kč bez DPH, 85 procent uhradí operační program Životní prostředí.

"V Plzeňském kraji je 78 sběrných dvorů, 34 se jich postavilo s nějakou evropskou dotací," řekla nedávno Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která koordinuje třídění odpadů v regionu. Dvory výrazně snížily nepořádek ve městech. Množství odpadu, které přijímají, každoročně stoupá.

Podle ředitele RRA Filipa Uhlíka jde o průlomový projekt v Plzni. Agentura ještě vyjednává rekonstrukci a rozšíření dvora ve Vejprnické ulici, kde jsou trochu komplikace s pozemky. Město dále připravuje modernizaci sběrného dvora v ulici Edvarda Beneše. Dvůr je příliš malý. Zmodernizovat by potřeboval také dvůr v Úněšovské ulici, který už nestačí pro sídliště o 50.000 lidech.

Dotace na modernizaci a výstavbu dvorů by měly podle Uhlíka pokračovat i v dalším plánovacím období EU. "Protože pořád znamenají možnost separovat na vysoké úrovni. A navíc požadavky na cirkulární ekonomiku, tedy na vyšší materiálové využití, porostou," řekl. Na agenturu se obrací stále více obcí, aby jim pomohla s projekty modernizace starších dvorů. Ještě letos 1. srpna bude vypsaná jedna výzva na dotace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist