https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-zajisti-odchyt-opustenych-zvirat-pro-dalsi-obec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň zajistí odchyt opuštěných zvířat pro další obec

12.8.2017 01:48 | PLZEŇ (ČTK)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Plzeň bude zajišťovat odchyt toulavých a opuštěných zvířat pro obec Tlučná. Tuto službu už poskytuje nedalekému Chotíkovu, Třemošné a od poloviny srpna také městu Starý Plzenec. Nově o ni požádala Tlučná, která má s odchytem problémy, a radní města schválili uzavření veřejnoprávní smlouvy mezi obcí a Plzní, řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
 

"Činnosti, tedy i převoz zvířat do útulku pro psy v majetku Tlučné, bude vykonávat Městská policie Plzeň. Podle smlouvy budou strážníci k odchytu vyjíždět pouze na základě osobního nebo telefonického podnětu kontaktní osoby," řekl. Obec uhradí veškeré náklady.

Pokud bezpečnostní situace v Plzni nedovolí oslabení sil a prostředků městské policie, nebo bude specializovaná hlídka odchytu zvířat v daném okamžiku zasahovat v Plzni, je možné výjezd strážníků zakázat, případně odložit na pozdější dobu. "Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen," uvedl Zrzavecký.

Městská policie se o zajištění zatoulaných a opuštěných zvířat na území Plzně stará už téměř 12 let. Službu poskytuje nepřetržitě 24 hodin, denně se hlídky postarají minimálně o dvě zvířata. Strážníci musí absolvovat odborný kurz, složit závěrečnou zkoušku a získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni je takto vyškoleno 20 policistů. Skupina ročně odchytí asi 800 zvířat.

V první polovině letošního roku se strážníci postarali o 350 opuštěných nebo toulavých zvířat. Ve 233 případech šlo o psy, v 98 o kočky. Výjimkou však nebyla ani exotická zvířata, jako byly různé druhy plazů či papoušků. Zajištěné psy i kočky umístili strážníci do útulku pro zvířata v nouzi, exotická zvířata převezli do zoo nebo do Záchranné stanice živočichů DES OP v Plzni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist