https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-radnice-povolila-nemaku-stavet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská radnice povolila Nemaku stavět

20.10.2000 10:25 | PLZEŇ (ČIA)
Závod na výrobu hliníkových hlav automobilových motorů v borské průmyslové zóně může postavit mexická firma Nemak. Rozhodlo o tom mimořádné zasedání plzeňského zastupitelstva. Jeho součástí ale nebude původně plánované tavící centrum na zpracování hliníkového odpadu, které by podle zastupitelů mělo výrazně negativní vliv na okolní životní prostředí. Novinářům to potvrdil náměstek plzeňského primátora Petr Otásek.
 

Právě kvůli obavám z nedodržení přísných ekologických limitů musel Nemak čekat na souhlas plzeňské radnice se svým projektem téměř rok. Původní údaje o zatížení životního prostředí při plánovaném zpracování hliníku, které Nemak předložil letos na jaře, vyvolaly u odborníků na životní prostředí obavy z nadměrného znečištění ovzduší. Nemak proto dokumentaci přepracoval.

Ani teď však ještě nemohou Mexičané začít stavět. K rozhodnutí plzeňských zastupitelů se musí vyjádřit ještě ministerstvo životního prostředí. "Až po těchto zákonných procedurách může být vydáno územní rozhodnutí, které je podkladem pro stavební rozhodnutí," popsal další postup Otásek. Ten odhadl termín vydání stavebního povolení na první měsíce příštího roku.

Firma Nemak chce v Plzni investovat téměř šest miliard korun, půjde tedy o jednu z větších investičních akcí v České republice. V Plzni by mělo vzniknout až 1300 pracovních míst a dalších nepřímých 2000 pracovních příležitostí v celém regionu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist