https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-teplarna-bude-spalovat-spolu-s-uhlim-kaly-z-cistirny-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská teplárna bude spalovat spolu s uhlím a biomasou i kaly z čistírny vod

24.11.2016 10:44 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňská teplárenská bude spalovat spolu s uhlím, dřevní štěpkou, pivovarským mlátem a komunálním odpadem ve spalovně také kaly z městské čistírny odpadních vod.
Plzeňská teplárenská bude spalovat spolu s uhlím, dřevní štěpkou, pivovarským mlátem a komunálním odpadem ve spalovně také kaly z městské čistírny odpadních vod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňská teplárenská bude spalovat spolu s uhlím, dřevní štěpkou, pivovarským mlátem a komunálním odpadem ve spalovně také kaly z městské čistírny odpadních vod. Městská firma Vodárna nejprve za 250 až 300 milionů korun vybuduje u městské teplárny sušičku kalů. Připravuje se zadání dokumentace pro územní rozhodnutí, řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).
 

"V souvislosti s novým zákonem o odpadech je jasné, že kaly nepůjdou likvidovat jako doposud. A jediný způsob, který dává smysl z hlediska ekologie i energetického využití, které ale není hlavní, je spalování granulátu z kalu," uvedl. Kaly je nutné nejprve vysušit, potom je lze spálit v teplárně či cementárnách.

Vodárna Plzeň vybuduje sušičku kalů před areálem Plzeňské teplárenské. Takové řešení vyšlo ze studie, která také ukázala, že nejlepší technologií je takzvané fluidní spalování, které v teplárně léta funguje. Radnice i firmy už si obdobnou sušičku prohlédly ve Švýcarsku, kde funguje velmi dobře. "Mají ji tam spolu s čističkou odpadních vod, naproti bydlí lidi a nikdo si nestěžuje," uvedl Šindelář. Podle generálního ředitele teplárny Tomáše Drápely je ve Švýcarsku povinnost kaly energeticky využít, spalují se i v Německu. Plzeň chce na stavbu dotaci od ministerstva životního prostředí.

Studii už schválilo představenstvo obou městských firem. "Pokud Parlament schválí zákon o odpadech s těmi čísly, které tam zatím jsou, tak to celkem vychází, ale není to vůbec výdělečné a návratnost je v desítkách let," řekl Šindelář. Už dnes ale platí Vodárna Plzeň za likvidaci kalů dost peněz. Ročně vyprodukuje až 24.000 tun kalů, z čehož vznikne zhruba 8000 tun granulátu, který by bylo možné spálit v teplárně.

Kaly, pokud se dobře vysuší, mají vysokou výhřevnost, srovnatelnou s hnědým uhlím. Současná legislativa zatím nepodporuje spalování kalů, ale spíše jejich recyklaci a využití na rekultivaci půdy.

Teplárna podle Drápely spaluje také pivovarské mláto, ale zatím v malém množství, tedy několik tisíc tun. "Prazdroj s tím má zatím jiné obchodní plány. Zase jsme připraveni na to, že až začne platit zákon o odpadech, tak možná ta surovina bude klasifikovaná jinak a my jim nabídneme řešení. Je to podobný případ jako kaly," uvedl.

Plzeňská teplárenská dnes vyrábí zhruba 37 procent elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, hlavně z biomasy. Tohoto odpadu z mýtní těžby z lesů zpracuje ročně 250.000 tun a k tomu spálí 500.000 tun uhlí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist