https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoo-da-kvuli-chripce-site-na-ctyri-prostory-s-ptaky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoo dá kvůli chřipce sítě na čtyři prostory s ptáky

14.2.2017 16:30 | PLZEŇ (ČTK)
Tučňáci a jeřábi žijí v plzeňské zoo ve volném výběhu bez klecí a voliér.
Tučňáci a jeřábi žijí v plzeňské zoo ve volném výběhu bez klecí a voliér.
Plzeňská zoo dá během několika měsíců sítě na čtyři prostory s ptáky tak, aby nebyly přístupné venkovnímu ptactvu. Jako ochranu proti možné nákaze ptačí chřipkou to doporučila krajská veterinární správa. Bude to stát milion korun, peníze už schválila městská rada. Nyní se pracuje na projektu, řekl dnes ČTK ředitel zoo Jiří Trávníček.
 

"Tak tři čtyři měsíce to bude určitě trvat, záleží na tom, kdy mi přijdou peníze. Ale pak to bude jednou provždy," uvedl. Do té doby podle něj nic nehrozí, protože ptáci jsou nyní zavření v ubikacích. Po instalaci sítí budou moci být ve výbězích nezávisle na ptačí chřipce po celý rok. Půjde o speciální nylonové rybářské sítě s velkými oky; drátěná ochrana by podle ředitele stála více.

V Plzeňském kraji zatím nebylo objeveno žádné ohnisko ptačí chřipky, v ČR už je jich 28.

"Jde o zasíťování zhruba čtyř prostor, kde máme ptáky, kvůli ptačí chřipce. Musíme to zasíťovat, aby se tam nedostalo venkovní ptactvo," uvedl. Jde hlavně o vodní ptáky, jako jsou tučňáci, dále například jeřábi a další. Tučňáci a jeřábi žijí v plzeňské zoo ve volném výběhu bez klecí a voliér.

Minulý týden potvrdili veterináři ptačí chřipku u uhynulé labutě patřící liberecké zoo. Poprvé se tak nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě. Veterináři spolu s personálem zpřísnili dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v liberecké zahradě, která zůstala otevřena. Ošetřovatelé přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k chřipce náchylné. Venku ve voliérách zůstávají jen dravci, sovy a bažanti.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. Kvůli nemoci bylo od začátku roku v Česku usmrceno už přes 58.000 ptáků v chovech, ptačí chřipka byla prokázána také u 50 volně žijících ptáků z 12 krajů. Šlo hlavně o labutě, ale také o kachny, husy nebo volavky. Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist