https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoologicka-zahrada-je-druhou-nejstarsi-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoologická zahrada je druhou nejstarší v ČR

2.9.2021 11:20 | PLZEŇ (ČTK)
Altán zlaté rybky, nová dominanta plzeňské zoo
Altán zlaté rybky, nová dominanta plzeňské zoo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňská zoologická zahrada vznikla 2. září 1926 na původní lokalitě v Doudlevcích. Založena byla díky spolku přátel přírody, akvaristů a teraristů Iris, který se rozhodl najmout si na vojenské plovárně v Plzni v Doudlevcích skleník a zřídit z něho pěstírnu rybek a jeho okolí proměnit v zoologickou zahradu. Zoo, která se v roce 1961 přestěhovala do lochotínského areálu, je po liberecké druhá nejstarší v Česku a má jednu z nejbohatších kolekcí živočišných druhů na světě.
 

Prvními "obyvateli" zoo se stali kromě akvarijních rybiček draví ptáci, lišky a šakali. Zánik plzeňské zoo v původní lokalitě uspíšilo v roce 1961 propuknutí infekce antraxu. Proto byla o rok později zahrada uzavřena a v roce 1963 se přesunula do nového areálu v Lochotíně, kde se v roce 1981 sloučila s botanickou zahradou.

Přírodní areál má rozlohu 21 hektarů a jako jediný v ČR nabízí propojenou zoologickou a botanickou expozici. Zahrada podle loňské výroční zprávy chová 7079 zvířat 1176 různých druhů, poddruhů a plemen.

Zahrada bývá otevřená celoročně, loni byla kvůli pandemii koronaviru zcela uzavřená v součtu téměř třetinu roku. Další týdny měla povolen jen omezený počet návštěvníků. Loni přišlo do areálu zhruba 377.500 lidí, v předchozím roce měla zoo rekordní návštěvnost přes půl milionu lidí.

Zoologické zahrady, které se nacházejí v České republice, patří v celosvětovém měřítku spíše k těm mladším. Vůbec nejstarší je zoo v Liberci, která vznikla v roce 1919. Poté následovaly zahrady v Plzni (1926) a Praze (1931).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist