https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenske-lihnuti-sokolich-vajec-na-internetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňské líhnutí sokolích vajec na internetu

1.5.2001 16:25 | PLZEŇ (ČIA)
Líhnutí mláděte sokola stěhovavého nabídne v prvním květnovém týdnu internetový přenos z věže svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni. Dění v hnízdě sleduje kamera nepřetržitě, adresa www.sokoli.cz ale nabízí on-line statické obrázky po 15 sekundách, aby nebylo třeba složitě načítat videopřenos.
 

V hnízdě jsou podle informace plzeňských ochránců přírody čtyři vajíčka, poslední snesla samička 1.dubna. Od té doby se střídá se samečkem při zahřívání budoucího potomstva. Toho se mohli v současnosti nejméně pětiletí rodiče dočkat už před dvěma roky, ale tehdy jejich hnízdo vykradl zloděj. Od té doby je hnízdo chráněno elektronicky a připojením na pultu centrální ochrany bezpečnostní služby. O rok později snůšku znehodnotila voda.

Sokoly ve spolupráci s plzeňským magistrátem začali ochránci přírody v Plzni jako přirozenou ochranu proti přemnožení holubů vypouštět od roku 1991. Ptáky od počátku nakupovali z odchovny dravců v Miloticích u Brna.

Na internetové stránce zpřístupněné před týdnem naleznou zájemci také řadu doprovodných informací o chráněném druhu a o historii plzeňských hnízdění. Mezi jiným také to, že v Evropě se podobný přenos uskutečňuje jen ještě z pražského hnízdění. Další čtyři se podařilo uskutečnit až v USA.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist