https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-ma-3.nejvyssi-podil-lesu-na-vymere-ze-14-kraju-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj má 3. nejvyšší podíl lesů na výměře ze 14 krajů ČR

13.11.2020 00:40 | PLZEŇ (ČTK)
Kraj má také 3. nejvyšší podíl jehličnatých dřevin za Vysočinou (87 %) a jižními Čechy (84 %).
Kraj má také 3. nejvyšší podíl jehličnatých dřevin za Vysočinou (87 %) a jižními Čechy (84 %).
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pikrepo
Plzeňský kraj má třetí nejvyšší podíl lesů na celkové výměře ze 14 krajů ČR. Lesní pozemky tvořily ke konci loňského roku 40,4 procenta z celkové rozlohy regionu. Vede Liberecký kraj se 45 procenty před karlovarským regionem (44 procent). Nově zalesňované plochy po kůrovcové kalamitě postupně mění původní strukturu méně odolných jehličnatých lesů ve prospěch smíšených. Aktuální data zveřejnila plzeňská pobočka Českého statistického úřadu.
 

"Plocha dřevin se rozšířila z 292 150 hektarů v roce 2015 o 2,9 procenta na loňských 300 637 hektarů," uvedl ředitel krajské správy Miloslav Chlad. Plzeňský kraj se podílí na lesních pozemcích ČR 11,5 procenta.

"Jehličnaté dřeviny (v kraji) tvořily loni 83,7 procenta a zbytek listnaté. V ČR se podílely na celkové ploše dřevin jehličnany 71,9 procenta," řekl Chlad. Kraj má nyní 3. nejvyšší podíl jehličnatých dřevin za Vysočinou (87 %) a jižními Čechy (84 %). Nejvyšší podíl listnáčů mají kraje Jihomoravský (53 %) a Zlínský (46 %).

Loni se v v Plzeňském kraji zalesnilo 2185 hektarů, což je se 7,6 procenty sedmé místo mezi kraji ČR. Nejvyšší podíl na zalesňování v ČR měly kraje Olomoucký (17 pct) a Jihomoravský (13 pct). Kraje Plzeňský a Jihočeský patřily k regionům, které využívaly nejvyšší podíl jehličnatých dřevin, a to 67 resp. 62 procent. Listnatými dřevinami zalesňoval nejvíce kraj Moravskoslezský (69 pct).

Těžba dřeva v Plzeňském kraji dosáhla 2,37 milionu metrů krychlových bez kůry, tedy 7,3 procenta z celkové těžby v ČR (7. místo mezi kraji). Z 98,5 procenta se vytěžily jehličnany a z 1,5 procenta listnáče. Nejvyšší objem těžby byl zaznamenán na Vysočině (7,8 mil. m3) a Jihočeském (4,3 mil. m3), nejnižší v Karlovarském kraji (774.000 m3).

Nahodilá těžba dřeva, tedy vyřezávání stromů napadených škůdci, nevhodně rostoucích, vyvrácených nebo zlomených, tvořila loni v kraji 92,4 procenta celkové těžby. Kůrovcovou kalamitou byl v posledních dvou letech nejvíce postižen kraj Vysočina a Jihočeský kraj. Plzeňský kraj se s podílem 7,3 % umístil na pátém nejvyšším místě.

V celé ČR se loni vytěžilo rekordních 32,6 milionů m3 dřeva, z toho 95 procent tvořila nahodilá těžba. Došlo také k výraznému nárůstu plochy umělého zalesňování až na 28 670 ha.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist