https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-ma-prvni-cerpaci-stanici-na-zemni-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj má první čerpací stanici na zemní plyn

23.4.2002 17:56 | PLZEŇ (ČIA)
První plnicí stanici v západních Čechách pro zajištění využívání zemního plynu v dopravě dnes ve svém plzeňském areálu novinářům představila Západočeská plynárenská (ZČP). Společnost tak vytvořila základní předpoklad rozvoje plynofikace dopravy v regionu. V současné době se připravuje projekt na vybudování plnicí stanice v Karlových Varech. Při zahájení provozu stanice to uvedl tiskový mluvčí ZČP Vladimír Špiler.
 

Hodnota čerpací stanice, vybudované společností Stavoprojekt Praha, představuje šest milionů korun. Průměrná doba plnění u osobních automobilů je tři minuty, u autobusů se pohybuje od pěti do 10 minut. ZČP, jejíž auta pohon na zemní plyn využívají, stanovila pro rok 2002 cenu za kilogram stlačeného zemního plynu na 14 korun.

Náklady na přestavbu osobního automobilu na plynový pohon činí asi 40 tisíc korun. Tato investice je podle Špilera návratná po ujetí 30 až 35 tisíc kilometrů. V České republice zatím funguje 11 čerpacích stanic na zemní plyn..

"V současné době je připravena direktiva Evropské unie, která by měla upravovat stav, kdy do roku 2020 má být 20 procent dopravy převedeno na alternativní paliva, z toho polovina by měla tvořit vozidla s pohonem na zemní plyn," vysvětlil Špiler.

ZČP v současné době zaměstnává 600 lidí. Majoritním vlastníkem je s 50,1 procenta akcií Fond národního majetku. Následují Ferngas Nordbayern GmbH (27,6 procenta), E.ON Energie AG (16,5 procenta) a Oberösterreichische Ferngas AG (3,8 procenta).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist