https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-odmitl-rozsirovani-bezzasahovosti-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj odmítl rozšiřování bezzásahovosti na Šumavě

20.12.2016 12:20 | PLZEŇ (ČTK)
Novela také například vymezí klidová území, zóny ochrany přírody, cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. V souvislosti se schvalováním novely se debatovalo především o Šumavě.
Novela také například vymezí klidová území, zóny ochrany přírody, cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. V souvislosti se schvalováním novely se debatovalo především o Šumavě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Novému zastupitelstvu Plzeňského kraje vadí další rozšiřování bezzásahových území na Šumavě, s nímž podle něj počítá novela zákona o ochraně přírody, kterou Sněmovna schválila 2. prosince. Zastupitelstvo přijalo k Národnímu parku Šumava prohlášení, v němž novelu odmítlo. Normu bude ještě posuzovat Senát a zastupitelé Plzeňského kraje si přejí, aby v horní komoře neuspěla. Kraj, který už v minulosti předložil vlastní návrh o zákona o Šumavě, chce nyní ovlivnit senátory.
 

Zastupitelstvo kraje se legislativou kolem Šumavy zabývá už mnoho let. I přes různé rozpory v ostatních otázkách byli dosud krajští zastupitelé napříč politickými stranami ohledně Šumavy zajedno. Při jednání o Šumavě krajští politici vždy dávali přednost zásahům proti kůrovci, podporovali rovněž zlepšení podmínek života obyvatel v šumavských obcích. K prohlášení se kromě vládní krajské koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj a Starostové a patrioti přidali i opoziční komunisté a koalice SPD + SPO. Zastupitelé z ANO nehlasovali jednotně - někteří krajskou aktivitu podpořili, jiní odmítli, nepřidala se k ní ani TOP 09.

"Hlavní námitka je rozšiřování bezzásahových zón z původních zhruba 30 procent až na padesát procent, způsob projednávání dokumentace, nerespektování rozvoje obcí, uzavírání některých míst pro turisty," vyjmenovala námitky kraje vůči novele krajská radní odpovědná za životní prostředí Radka Trylčová (ODS). Krajští politici se bojí, že rozšiřování bezzásahového území bude znamenat další šíření kůrovce. Očekáváme rozšiřování území, kde bude vysychat les, řekla Trylčová. Podle ní je otázkou diskuse, zda má mít Šumava svůj vlastní zákon, jak to už kdysi navrhoval kraj, nebo zda má být její výjimečnost zakotvena v novele zákona. Kraj ale chce, aby Sněmovnou schválený materiál neuspěl v Senátu.

K názoru kraje se připojila i většina poslanců a senátorů z kraje, kteří jsou členy zastupitelstva. "I když to byl vládní návrh, hlasoval jsem ve Sněmovně proti novele," řekl poslanec Václav Votava (ČSSD).

Novela zákona se týká všech čtyř národních parků v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Podle ministerstva životního prostředí by se měla nejcennější příroda v národních parcích více otevřít turistům. Krajští zastupitelé i představitelé většiny šumavských obcí, které leží na území parku, se ale obávají opaku.

Novela také například vymezí klidová území, zóny ochrany přírody, cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. V souvislosti se schvalováním novely se debatovalo především o Šumavě. Kritici předlohy tvrdí, že zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně dokonce donutí odstěhovat se. Zastánci naopak říkali, že norma je kompromisem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist