https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-udelil-prvni-ekoznacku-zdrava-krajina.dostala-ji-firma-podporujici-janovsky-mokrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj udělil první ekoznačku Zdravá krajina. Dostala ji firma podporující Janovský mokřad

19.10.2024 01:01 | NÝŘANY (ČTK)
Výběh pro velké kopytníky v přírodní rezervaci Janovský mokřad u Nýřan na Plzeňsku.
Výběh pro velké kopytníky v přírodní rezervaci Janovský mokřad u Nýřan na Plzeňsku.
Zdroj | Česká krajina
Plzeňský kraj vytvořil ekoznačku "Zdravá krajina partner projektu". Budou ji užívat firmy, které zaplatí environmentální opatření v krajině a pomohou tak zlepšovat její stav. Vyberou si projekt nebo opatření, které pak kraj díky jejich penězům udělá.
 
Prvním projektem je spolupráce s výrobcem autodílů IDEAL Automotive Bor, díky níž se podařilo postavit třetí pastevní areál pro exmoorské pony (divoké plemeno koně domácího) a pratury v přírodní rezervaci Janovský mokřad na Plzeňsku, řekl ČTK vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal. Peníze od firmy také zajistí celoroční dostatek pitné vody pro tři hřebce a osm praturů.

Sedmdesátihektarovou rezervaci, zvláště chráněné území, kraj scelil nákupy pozemků a částečně ji zpřístupnil veřejnosti v létě 2021. Zabránil tak tomu, aby se mokřiny a divočina, kde žijí desítky vzácných ptáků i dalších živočichů, vysušily a byla tam intenzivní zemědělská činnost nebo odpočívka pro kamiony. Kraj zajišťuje ochranu i přirozený rozvoj mokřadního ekosystému a buduje tam stezky, pozorovatelny a zemní valy s průhledy.

Janovský mokřad je prvním z desítek projektů programu Zdravá krajina, který financuje kraj od roku 2022. Má zadržet vodu v krajině, revitalizovat vodní toky, obnovit prameniště a staré polní cesty. Letos vznikla ekoznačka "Zdravá krajina partner projektu". Další smlouvu už kraj podepsal s Plzeňskou teplárenskou, která na jaře uhradí vybudování ostrova pro ptáky v rezervaci Zbynické rybníky u Sušice.

Díky podpoře Ideal Automotivu se rozšířily pastevní plochy v Janovském mokřadu o 4,6 hektaru a o 1300 metrů ohradníků. Součástí byla instalace čerpadla ve studni na solární pohon, které je napojené na napáječku v pastvině. Kvůli suchým létům je akutní nedostatek pitné vody pro zvířata. Rozšíření ohrady je podle mluvčí kraje Heleny Frintové také velmi žádoucí a vítané kvůli zvyšujícímu se počtu zvířat v rezervaci, kterou chce kraj rozšířit o dalších šest hektarů.

"Cíleným managementem, především činností kopytníků, dojde k vypásání nežádoucího porostu invazní třtiny křovištní, která potlačuje rozvoj pestřejší mozaiky luční bylinné vegetace," řekl vedoucí managementu rezervace Jiří Vlček. Současně se zvýší pestrost hmyzu, v novém areálu už biologové Západočeského muzea dělají výzkum počtu a diverzity hmyzu.

"Díky spolupráci se nám podařilo podpořit ohrožené druhy zvířat a rostlin a navíc jsme umožnili našim zaměstnancům i místním trávit víc času odpočinkem v přírodě," uvedla Martina Frühaufová, provozní ředitelka IDEAL Automotive Bor. Výrobce vnitřních textilních dílů pro všechny velké automobilky má v kraji 25 let závod v Boru a deset let ve Stříbře s celkem 1200 zaměstnanci.

Výši finančí podpory Frühaufová neuvedla, řekla jen, že pro kraj i rezervaci je to významná suma. Život na pastvině mohou lidé sledovat z nové vyhlídky. Do návštěvnické infrastruktury a managementu rezervace už kraj podle mluvčí investoval velké peníze a bez podpory firmy by ji nebylo možné rychle rozšířit. Firma, která využije ekoznačku ke své propagaci, už domlouvá s krajem podporu dalších projektů, třeba rybníčků v Tisové na Tachovsku.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist