https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-vyhlasi-v-rijnu-druhou-vlnu-dotaci-na-vymenu-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj vyhlásí v říjnu druhou vlnu dotací na výměnu kotlů

2.8.2017 | PLZEŇ (ČTK)
Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností, které se podílejí na nadlimitních koncentracích znečišťujících látek na území regionu. Fyzické osoby na nový zdroj dostanou až 85 procent nákladů, maximálně 150.000 Kč. / ilustrační foto
Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností, které se podílejí na nadlimitních koncentracích znečišťujících látek na území regionu. Fyzické osoby na nový zdroj dostanou až 85 procent nákladů, maximálně 150.000 Kč. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než 230 milionů korun získají obyvatelé Plzeňského kraje ve druhé vlně dotací na výměnu starých kotlů za ekologické. Kraj ji vyhlásí 30. října a lidé mohou žádat do 31. ledna 2018 nebo do vyčerpání peněz. Předpokládá se, že si staré kotle na tuhá paliva vymění za ekologičtější zařízení dalších zhruba 2400 majitelů rodinných domů. Krajští radní schválili přijetí dotace z evropského operačního programu Životní prostředí, řekla radní Radka Trylčová (ODS).
 

"Žádosti se podávají elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace. Už nyní si mohou zájemci v aplikaci zřídit uživatelský účet," uvedla vedoucí oddělení vnějších vztahů Šárka Stará. Kraj uspořádá spolu se Státním fondem životního prostředí 16 seminářů pro občany, které začnou 5. září ve Stříbře a skončí 18. října v Klatovech. Budou se konat ve Stodě, Domažlicích, Rokycanech, Nýřanech, Sušici, Horšovském Týně, Tachově, Plzni, Blovicích, Nepomuku, Kralovicích, Přešticích, Dobřanech a v Horažďovicích.

V první vlně dostal kraj 254 milionů Kč a schválil 2149 žádostí. Největší zájem byl o tepelná čerpadla, která tvořila 38 procent, kombinované kotle na uhlí a biomasu (26 procent), kotle na uhlí (14 procent), plynové kotle (12 procent) a kotlů na biomasu byla desetina.

Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností, které se podílejí na nadlimitních koncentracích znečišťujících látek na území regionu. Fyzické osoby na nový zdroj dostanou až 85 procent nákladů, maximálně 150.000 Kč. "Podle přidělené alokace by mělo být do konce roku 2019 vyměněno 2412 kotlů," řekla radní.

Do roku 2020 bude vyhlášena ještě jedna vlna dotací na výměnu kotlů. Za šest let by mohli obyvatelé Plzeňského kraje ve třech vlnách vyměnit asi 6000 starých kotlů. Před spuštěním podpory jich bylo v kraji zhruba 40.000. Cílem ministerstva životního prostředí, podle něhož půjde do všech krajů celkem devět miliard korun, je vyměnit v ČR do roku 2020 až 100.000 nevyhovujících kotlů, tedy asi čtvrtinu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist