https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-zaplati-brdskym-obcim-jejich-uzemni-plany-i-zmeny-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj zaplatí brdským obcím jejich územní plány i změny

27.2.2016 15:38 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňský kraj zaplatí všem "svým" deseti brdským obcím územní plány i jejich změny. Krajský úřad zároveň, hlavně kvůli nové CHKO Brdy vzniklé v lednu z vojenského prostoru, začíná sbírat podklady pro aktualizaci zásad územního rozvoje (ZUR), takzvaného velkého územního plánu kraje. Hotový bude za dva roky. Čekalo se právě na vyhlášení CHKO a na podmínky správy chráněné oblasti, řekl dnes ČTK ředitel krajského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec.
 

Území brdského vojenského újezdu bylo rozděleno mezi 27 obcí Plzeňského a Středočeského kraje. Všechny obce v Plzeňském kraji podle starosty Strašic Jiřího Hahnera jednoznačně počítají v plánu s nezastavitelnými zónami. "Od ledna přešla katastrální území pod katastrální úřady, pro náš kraj to jsou Rokycany a Plzeň-jih," uvedl.

Obce potřebují mít územní plány ke svému rozvoji. Brdským obcím kraj pomůže prioritně z programu na stabilizace a obnovy venkova. "Peníze dostanou automaticky, ostatní obce si je vysoutěží," řekl Michalec.

V programu stabilizace má letos kraj rekordních 100 milionů korun. "Teprve poté, až všechny žádosti sečteme, rozhodnu, kolik se dá na územní plány," řekl Michalec. V minulých letech to bylo 3,5 až pět milionů korun podle žádostí. "Chceme dát na územní plány všem našim obcím. Snažíme se pokrýt většinu nákladů, třeba 80 procent, protože pro malé vesnice je to hodně peněz," uvedl Michalec. Platí za něj několik set tisíc korun.

Obce mají povinnost mít územní plány do roku 2020, takže mohou o peníze žádat i v dalších letech.

V nových územních plánech brdských obcí nebude příliš nového. "Přibudou území, kde je CHKO. V plánu bude zelená plocha, bude tam zakreslený limit území, možné chráněně lokality a to bude celé," uvedl Michalec.

Podle něj kraj garantuje, že v obcích Plzeňského kraje nebude žádná developerská výstavba. "Tyto obavy jsou bezpředmětné. Nejsou tam územní plány a bez nich nelze nic postavit. A až tam bude nový územní plán, tak ten to znemožní," dodal Michalec.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist