https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-zaplati-v-brdech-hlasice-pro-zajisteni-bezpecnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj zaplatí v Brdech hlásiče pro zajištění bezpečnosti

17.1.2017 16:25 | STRAŠICE (ČTK)
Plzeňský kraj chce mít v Brdech do začátku letní turistické sezony hlásiče, které zvýší bezpečnost návštěvníků. Desítky speciálních zařízení celkem za několik milionů korun umístí na viditelných a frekventovaných místech, na křižovatkách cest a odpočívadlech. Budou určené pro případy nehod, úrazů a hledání lidí, kteří se ztratí. ČTK to řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD). Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO) se před rokem otevřela turistům po zrušení vojenského prostoru. Zatím není pokrytá signálem mobilních operátorů a dovolat se lze pouze v okrajových částech.
 

"Po cvičení policie je potvrzeno, že signál je velmi slabý nebo žádný. Proto zasíťujeme území speciálním technologiemi tak, abychom dokázali alespoň na frekventovaných místech instalovat taková zařízení, která ohlásí nějakou nepříjemnou událost. Aby policie, záchranná služba a hasiči věděli, kde kdo je," uvedl Grüner. Podle něj je pohyb po nové CHKO nebezpečný, pouze se o tom moc nemluví. "Ani ne tak z toho pohledu, že tam je nevybuchlá munice, ale kvůli tomu, že se tam opravdu mohou lidé ztratit nebo tam zůstat se zlomenou nohou.

Kraj dokončuje "mapu" rozmístění a počtu hlásičů ve více než třetině CHKO, kterou má rok ve správě. CHKO kromě Plzeňského zasahuje také do Středočeského kraje.

"Budou připojené na záchranný systém, bezdrátově, bez elektřiny, tedy na baterie a budou odolné proti vandalismu," uvedl Grüner. Turista se z hlasičů dovolá na tísňovou linku 112 a operační středisko přesně uvidí, kde je.

Vysílače mobilních operátorů by se podle Grünera měly v CHKO začít budovat až v roce 2018, pokud příprava dobře dopadne. Jde o investici za více než 100 milionů korun. "Teď se musí operátoři mezi sebou domluvit, musí tam být průřezově," uvedl náměstek. Problémem je, že pro operátory zatím pokrytí tohoto území není efektivní.

Do Brd loni nepřijelo tolik turistů, kolik se očekávalo. Kromě signálu tam chybí infrastruktura, záchytná parkoviště, odpočinková místa, značení a další.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist