https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-18-letech-se-do-zoo-v-usti-nad-labem-vratil-hrosik-liberijsky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po 18 letech se do zoo v Ústí nad Labem vrátil hrošík liberijský

3.6.2023 00:41 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Osmnáct let trvalo, než se do zoologické zahrady v Ústí nad Labem vrátil hrošík liberijský. Návštěvníkům ho zoo slavnostně představí při akci Den dětí 3. června v 10:45. Domov našel v dolní části areálu, kde býval tapír čabrakový, informovala mluvčí zoo Veronika Schranková.
 

Dvouletá samice hrošíka liberijského dorazila do ústecké zoo 19. května ze švédské zoologické zahrady Parken Zoo Eskilstuna. V současné době si zvyká na nové prostředí, upravenou vnitřní expozici a venkovní výběh po tapírovi. Ještě letos chce zoo venkovní výběh upravit a mimo jiné zvětšit bazén, který v něm je. V budoucnu by samice mohla expozici obývat s chovným samcem.

"Koordinátor chovu shledal, že naše chovatelské zařízení je vhodné pro chov hrošíka liberijského, a tak můžeme našim návštěvníkům představit další velmi zajímavý druh," uvedla vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková. "Je potřeba nových chovatelů, aby se tento druh mohl dále množit a jeho populace rostla. Proto je umístění každého hrošíka do nového chovatelského zařízení přínosem," uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková.

V sobotu 3. června se o tomto druhu návštěvníci dozví mnoho zajímavých informací. Hrošík liberijský žije v tropických deštných lesích v zemích západní Afriky, konkrétně v Libérii, Guineji, Sieře Leone a Pobřeží slonoviny. Jeho existenci se podařilo dokázat až v roce 1914, a to i kvůli jeho samotářskému a skrytému způsobu života. Žije v blízkosti mokřadů nebo bažin, ale většinu času tráví na souši. Podle Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody jde v důsledku kácení tropických deštných pralesů a ohrožení jeho původního biotopu o ohrožený druh. Nebezpečí mu hrozí i od lidí, kteří ho loví kvůli masu. Dnes žije ve volné přírodě jen kolem 2000 až 3000 jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist