https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-batove-kanale-opet-pluji-lode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po Baťově kanále opět plují lodě

6.5.2001 14:12 | VESELÍ NAD MORAVOU (ČIA)
Turistické loďky a velká výletní loď pro 200 osob tento týden vypluly na Baťův kanál, který spojuje meandry řeky Moravy v úseku mezi Otrokovicemi a Hodonínem. ČIA o tom informoval ředitel nadačního fondu Agentury pro rozvoj turistiky Baťova kanálu Ivo Ondračka.
 

Letos bude podle jeho slov dokončena rekonstrukce většiny plavebních komor a již nyní je splavných bezmála 60 kilometrů. Do splavnění původní trasy kanálu, který byl od třicátých let mimo provoz, chybí už jen posledních 10 kilometrů. Letos Povodí Moravy opraví komoru u Petrova, poslední neopravená komora tedy zůstane u Rohatce. Celá trasa bude dokončena v původní délce do konce příštího roku.

Turistice na Baťově kanálu letos dominuje nové přístaviště ve Veselí nad Moravou, postavené z dotací Evropské unie. Kanál je hlavním cílem turistů, ale nabízí ještě i plavební možnosti lodníkům. Po rekonstrukci má totiž ideální parametry pro plavidla s maximálním ponorem 65 centimetrů.

Baťův kanál si na svůj provoz vydělá, pokud ho ročně navštíví 75 tisíc lidí. Vloni to však bylo jen 25 tisíc návštěvníků. Návratnost investic je spočítána na 40 let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist