https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-celem-svete-se-demonstrovalo-za-boj-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po celém světě se demonstrovalo za boj proti změnám klimatu

10.9.2018 00:23 (ČTK)
Po celém světě se v sobotu konala shromáždění za tvrdší opatřeních proti klimatickým změnám a ničení životního prostředí.
Po celém světě se v sobotu konala shromáždění za tvrdší opatřeních proti klimatickým změnám a ničení životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po celém světě se v sobotu konala shromáždění za tvrdší opatřeních proti klimatickým změnám a ničení životního prostředí. Manifestace organizovala aktivistická síť 350.org se sídlem v New Yorku a podle zpravodajské společnosti BBC se lidé sešli na více než 800 místech v 90 zemích. Účastníci volali hlavně po snížení spotřeby fosilních paliv.
 

Den mobilizace odstartoval v australském Sydney, kde do přístavu vpluly vysoké plachetnice s heslem Rise for climate ("povstaňte za klima"). Další akce následovaly v thajském Bangkoku, u sídla německých kancléřů v Berlíně, nebo v peruánském hlavním městě Lima. Centrem Paříže podle policie pochodovalo 18.500 lidí, organizátoři vyčíslili počet účastníků na 50.000.

"Občané, kteří se mobilizují po celé Francii a ve světě, mají možnost vyvolat změnu pro budoucnost našich dětí. Ať jsou vaše hlasy slyšet i nadále!" vzkázal na twitteru dlouholetý aktivista a donedávna francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot. Ten na konci srpna rezignoval, což zdůvodnil nedostatečným pokrokem v plnění klimatických a dalších ekologických cílů.

Kolem 10.000 lidí se sešlo také v Lyonu a Toulouse. "V prosinci se stanu otcem a chci, aby se na této planetě dalo žít," řekl agentuře AFP 27letý Maxime Lelong, jeden z organizátorů pochodu v Paříži. Další setkání na protest proti politice amerického prezidenta Donalda Trumpa se konaly napříč Spojenými státy.

Celosvětový protestní den přišel těsně před třídenní konferencí Global Climate Action Summit, která v San Franciscu začíná už ve středu. Akci zaštiťuje Organizace spojených národů a mezi sponzory jsou i velké technologické firmy Facebook a Google. Na začátku prosince se pak v Polsku koná 24. globální konference o klimatu COP24.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist