https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-celem-svete-se-opet-bude-protestovat-za-lepsi-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po celém světě se opět bude protestovat za lepší ochranu klimatu

29.11.2019 00:20 | BERLÍN (ČTK)
V Česku se podle webu klimatické iniciativy dnes uskuteční akce v deseti městech včetně Prahy, Brna, Ostravy, Plzně či Golčova Jeníkova na Vysočině. / Ilustrační foto
V Česku se podle webu klimatické iniciativy dnes uskuteční akce v deseti městech včetně Prahy, Brna, Ostravy, Plzně či Golčova Jeníkova na Vysočině. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik dní před začátkem klimatické konference OSN v Madridu se dnes po celém světě uskuteční demonstrace za lepší ochranu klimatu. Podle iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která protesty svolala, vyjdou do ulic opět stovky tisíc lidí ve více než 2400 městech světa včetně desítky měst v Česku. Příznivci hnutí, které inspirovala švédská aktivistka Greta Thunbergová, koordinují celosvětový protest již po čtvrté.
 

Za aktivnější přístup politiků v boji s klimatickými změnami budou lidé demonstrovat poslední pátek před začátkem klimatické konference OSN, která se uskuteční 2. do 13. prosince ve španělském hlavním městě. Původně ji mělo uspořádat Chile, to se ale před časem kvůli tamním nepokojům hostitelství vzdalo.

Naposledy na výzvu iniciativy Fridays for Future vyšly 20. září do ulic měst celého světa stovky tisíc lidí, z velké části mladých. Akce vyvrcholily v New Yorku, kde se demonstrace zúčastnila i Thunbergová. Dnes se čeká na demonstracích opět velká účast. Například jen v Berlíně by podle organizátorů mělo k Braniborské bráně dorazit 50.000 protestujících.

Nyní 16letá Greta Thunbergová začala minulý rok protestovat každý pátek před švédským parlamentem s transparentem s nápisem Školní stávka za klima. Do dnešních demonstrací se aktivistka ale nezapojí. V současnosti se totiž plaví na katamaránu ze Severní Ameriky do jižní Evropy. Ve Španělsku se hodlá příští týden zúčastnit klimatické konference OSN i velkého protestu v Madridu naplánovaného na příští pátek. Kvůli zdržení způsobeném počasím ale není jasné, zda stihne do Evropy dorazit včas.

V Česku se podle webu klimatické iniciativy dnes uskuteční akce v deseti městech včetně Prahy, Brna, Ostravy, Plzně či Golčova Jeníkova na Vysočině.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist