https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-ctyrech-letech-ustoupila-v-mestskych-lesich-pardubic-kurovcova-kalamita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po čtyřech letech ustoupila v městských lesích Pardubic kůrovcová kalamita

6.3.2022 01:05 | PARDUBICE (ČTK)
Kůrovcová kalamita a období sucha v městských lesích Pardubic po čtyřech letech skončila, lesníci se letos mohou věnovat zase běžné těžbě i výsadbě, řekl ČTK náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO). Lesníci letos chtějí dokončit těžbu souší, a předpokládají, že už začnou těžit i zdravé dřevo na Opočínku a ve Spojilském lese. Kůrovec je na ústupu, odborníci budou ale nadále jeho výskyt monitorovat.
 

"Během loňského roku jsme vytěžili z městských lesů 2440 kubíků dřeva ze souší, vývratů a polomů. Dobrou zprávou je, že lapače, které máme v lesích rozmístěny, loni prokázaly jen slabý výskyt lýkožrouta smrkového a dalších kůrovců v našich porostech," uvedl Nadrchal.

Oproti předchozímu roku, kdy v prosinci 2020 zůstalo na skládkách v lesích 464 metrů krychlových vytěženého neprodaného dřeva, byl rok 2021 úspěšnější. Zvýšil se odbyt i cena dřeva a na konci roku zbylo 92 metrů krychlových neprodaného dřeva, převážně palivového.

Za prodej dřeva město loni utržilo téměř 1,5 milionu korun, náklady na těžbu a pěstební činnost v městských lesích však byly téměř o polovinu vyšší. Z velké části by rozdíl měly pokrýt dotace, o které město požádalo.

Od počátku letošního roku se správci lesů věnovali odstraňování zbývajících souší v lese na Hůrkách a teď pracují na Opočínku. Z obou lokalit měly být vzrostlé stromy vytěžené v minulých letech, kvůli kůrovcové kalamitě a suchu však museli lesníci těžbu odložit.

Kromě těžby správci lesů v minulém roce osázeli několik menších holin, které zůstaly po nahodilé těžbě. Polámané a vyvrácené stromy nahradilo více než 2100 mladých sazenic, převládaly buky.

Městu Pardubice patří 463 hektarů lesů. Pro stále více obyvatel jsou místem odpočinku a relaxace, proto jsou zařazeny do kategorie příměstských lesů se zvýšenou rekreační funkcí.

"Na prořezávky a probírky v nich letos čeká téměř devět hektarů mladých lesních porostů a další plochy na odstranění podrostů podél mlatových cest, výsek plevelných dřevin a další pěstební činnosti. Odbor životního prostředí nezapomíná ani na faunu městských lesů a připravuje letos například instalaci ptačích budek," uvedl Nadrchal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist