https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-dlouhe-a-tezke-nemoci-zemrel-ekolog-igor-michal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel ekolog Igor Míchal

5.8.2002 11:10 | PRAHA (EkoList)
Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v sobotu 3. srpna krátce před půlnocí ve věku sedmdesáti let jeden z nejvýznamnějších českých ekologů Igor Míchal. Igor Míchal byl známým odborníkem zejména na ekologii lesa a krajinnou ekologii a patřil k nepřehlédnutelným postavám české ekologické scény dvacátého a počátku jednadvacátého století.
 

Igor Míchal v roce 1999. Foto: Jakub Kašpar/EkoList"Byl dlouhá léta těžce nemocen, ale žil s plným nasazením do posledních dnů," říká o Igoru Míchalovi jeho dlouholetá spolupracovnice ze Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) Eva Vavroušková. Igor Míchal se narodil 15. 7. 1932 v Brně. Vystudoval lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Do roku 1968 pracoval jako lesnický typolog v Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů ve Zvolenu a v Brandýse nad Labem. Poté jako specialista pro životní prostředí a krajinnou ekologii v Terplanu - Státním ústavu pro územní plánování a krajinnou ekologii v Praze. Významně přispěl k prosazování ekologických přístupů v územně plánovací činnosti. Vedl zpracování řady zásadních materiálů o krajině a životním prostředí České republiky (Generel klidových oblastí, Hodnocení úrovně životního prostředí, Ekologický generel, Bilance významných krajinných prvků, Nadregionální územní systém ekologické stability Čech, Moravy a Slezska, koncept evropské ekologické sítě EECONET a další).

Igor Míchal byl autorem významných publikací např. O odpovědném vztahu k přírodě (1988), Rozhovory o ekologii a ochraně přírody (1991), Ekologická stabilita (1994) a dalších.

Igor Míchal se angažoval v nevládních i vládních organizacích (vědecká rada Krkonošského národního parku, Český svaz ochránců přírody, spolupracoval s Hnutím DUHA, byl členem Českého národního lesnického komitétu). Byl zakládajícím členem STUŽ, po smrti jejího zakladatele Josefa Vavrouška byl jejím předsedou a v až do své smrti jejím místopředsedou. V posledních letech pracoval v Agentuře ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Igor Míchal si přál zpopelnit a rozptýlit bez obřadu.


reklama

 
Jakub Kašpar, Karel Jech

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist