https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-milionech-let-taje-led-kolem-severniho-polu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po miliónech let taje led kolem severního pólu

20.8.2000 16:00 | NEW YORK (EkoList)
Oblast kolem severního pólu je možná již 50 milonů let pokryta silným ledovým příkrovem. Oceánograf Dr. James J. McCarthy však tento měsíc spatřil na vlastní oči přímo na severním pólu asi míli (cca 1,6 km) širokou trhlinu v ledu.
 

"Bylo to naprosto neočekávané," řekl Dr. McCarthy, který se na severní pól dostal jako odborný průvodce turistů na palubě ruského ledoborce Jamal. Jak řekl americkému listu The New York Times, když se při podobné plavbě dostal na severní pól před šesti lety, ledoborec se musel prodírat ledem silným 1 až 1,5 metru. Dr. McCarthy, který je ředitelem Muzea komparativní zoologie na Harvardově universitě a spolupředsedou skupiny vědců pracujícících pro Mezivládní panel o klimatických změnách (IPCC), hodlá o svém pozorování informovat ostatní vědce. Spolu s nimi chce zjistit, zda pomocí dat ze satelitů Země lze určit rozsah tání ledového příkrovy.

Další vědec na palubě Jamalu, Dr. Malcolm C. McKenna, který pracuje jako paleontolog v Americkém muzeu přírodní historie, řekl, že se ledoborec již od vyplutí ze Špicberk setkával s neobvykle tenkým ledem a oblastmi volné vody. "Někteří lidé, kteří pochybují o globálním oteplování, by se mohli vzbudit, kdyby uviděli, že i led kolem pólu začíná roztávat," řekl McKenna listu New York Times.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist