https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-osamelem-slonovi-opustili-zoo-v-pakistanu-i-tancici-medvedi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po osamělém slonovi opustili zoo v Pákistánu i tančící medvědi

17.12.2020 11:44 | ISLÁMÁBÁD (ČTK)
Asi nejznámějším bývalým obyvatelem zoologické zahrady byl slon Kaavan. Ten dostal kvůli špatným podmínkám, ve kterých byl držen, přívlastek nejosamělejšího slona na světě.
Asi nejznámějším bývalým obyvatelem zoologické zahrady byl slon Kaavan. Ten dostal kvůli špatným podmínkám, ve kterých byl držen, přívlastek nejosamělejšího slona na světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoologickou zahradu v pákistánském hlavním městě, kterou nechal soud zavřít kvůli špatným podmínkám chovu, opustila poslední zvířata. Jde o dvojici někdejších tančících medvědů plavých, informují agentury. Asi nejznámějším bývalým obyvatelem zoologické zahrady byl slon Kaavan. Ten dostal kvůli špatným podmínkám, ve kterých byl držen, přívlastek nejosamělejšího slona na světě.
 

Medvěd Bubloo a medvědice Suzie budou převezeni do přírodní rezervace v Jordánsku, kde je dalších zhruba deset medvědů. Nadmořská výška a počasí panující v rezervaci připomínají prostředí, ve kterém se medvědi plaví v přírodě vyskytují. Na zdravotním stavu obou zvířat se ale podepsaly nevyhovující podmínky v islámábádské zoo. Medvědice Suzie například přišla o všechny zuby a měla rakovinu.

Uzavření zoologické zahrady v Islámábádu nařídil pákistánský nejvyšší soud v květnu. Zvířata opouštěla zařízení postupně, přinejmenším dva lvi a jeden pštros při přepravě uhynuli. Nejznámějším zvířetem z islámábádské zoo je pravděpodobně slon Kaavan. K jeho záchraně a převozu vyzývaly i mezinárodní celebrity, například americká zpěvačka Cher. Na konci listopadu byl Kaavan převezen do rezervace v Kambodži.

Podle veterináře Amira Khalila, který se na záchraně zvířat podílel, je v pákistánských zoologických zahradách drženo v nuzných podmínkách alespoň 68 zvířat.

Podle agentury AFP se pákistánské zoologické zahrady vyznačují malou péčí o své svěřence. Úřady v Péšávaru dnes oznámily úhyn z neznámých příčin jedné žirafy. Jde už o čtvrtou uhynulou žirafu v tamní zoologické zahradě za poslední rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist