https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-pozaru-odpadu-v-jablonci-zustaly-skody-za-deset-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po požáru odpadů v Jablonci zůstaly škody za deset milionů korun Video

22.8.2018 00:07 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Škody za deset milionů korun zůstaly po nočním požáru na překladišti odpadů v Horní Proseči v Jablonci nad Nisou. / Ilustrační foto
Škody za deset milionů korun zůstaly po nočním požáru na překladišti odpadů v Horní Proseči v Jablonci nad Nisou. / Ilustrační foto
Škody za deset milionů korun zůstaly po nočním požáru na překladišti odpadů v Horní Proseči v Jablonci nad Nisou. Začala tam hořet hala s uskladněnými plasty i komunálním odpadem. Oheň se podařilo lokalizovat zhruba půl hodiny před půlnocí, před osmou hodinou ranní dalšího dne byl oheň zcela zlikvidován. Příčiny požáru zatím hasiči neznají na místo nastoupili vyšetřovatelé hasičů i kriminalisté. Řekl to řídicí důstojník jabloneckých hasičů David Patrman.
 

Požár v areálu bývalé skládky byl na operační středisko hasičů nahlášen v pátek 11. srpna ve 21:00. Přestože je sběrný dvůr nedaleko husté zástavby, obyvatele nebylo nutné evakuovat. "Počasí nám přálo, všechno stoupalo nahoru, informovali jsme obyvatele, aby zavřeli okna a zbytečně nevětrali," řekl Patrman. Koncentrace škodlivin podle hasičů nedosáhla takové úrovně, aby bylo nutné povolat laboratoř.

Hořelo v hale o rozměrech zhruba 40 krát 16 metrů. Hasiči nasadili šest proudů a použili smáčedlo, aby oheň uhasili co nejdříve. Lokalizovat se ho podařilo ve 23:38. S dohašením pomáhal nakladač, který odpady vyvážel. Hasiči je prolévali vodou. "Samotná hala byla jen plechová, ale byly v ní stroje. Cena jednoho z nich se pohybovala kolem 3,5 až pěti milionů korun, druhý byl asi za 1,5 až dva miliony. Pak tam byly ještě další menší, to je důvod vysokých škod," dodal Patrman.

Sběrný dvůr a překladiště v Horní Proseči je blízko obytné zástavby, nevyhovuje z kapacitních ani logistických důvodů. Radnice chce proto zpracování odpadu přesunout do areálu bývalé teplárny na Brandlu, který patří městské společnosti Jablonecká energetická. V této lokalitě nejsou žádné obydlené domy, jejichž obyvatelům by mohla projíždějící auta s odpadem vadit tak, jako je tomu v Proseči. Náklady na projekt se odhadují na 48 milionů korun, rozložen by měl být do několika let.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist