https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-skandalu-s-dioxiny-zvazuje-evropska-unie-zakaz-nekterych-krmiv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po skandálu s dioxiny zvažuje Evropská unie zákaz některých krmiv

15.6.1999 05:06 | LUCEMBURSKO (Reuters)
Ministři zemědělství Evropské unie podpořili v reakci na skandál s belgickými kontaminovanými potravinami v pondělí 14. června návrhy na přísnější kontrolu přísad v krmivech pro zvířata, včetně možného zákazu používat ke krmení zvířat masa a kostní moučky.
 

"Byl zde všeobecný souhlas s potřebou přehodnotit legislativu pokrývající problematiku krmiv," řekl mluvčí Evropské komise Gerry Kiely reportérům.

Obavy ze zdravotní závadnosti dioxiny kontaminovaných potravin zastínily nedělní belgické všeobecné volby a vedly k zdrcující porážce koalice levého středu premiéra Jean-Luc Dehaene.

Francie požadovala zákaz používání masa a kostní moučky k výkrmu zvířat. Oznámila, že pokud nebude legislativa EU přizpůsobena jejím požadavkům do konce tohoto roku, mohla by Francie uvalit na tyto přísady jednostranný zákaz.

"Zákaz používání masa a kostní moučky ke krmení zvířat v rámci Evropské unie se musí zvážit. Prvním krokem by mělo být sladění standardů Evropské unie pro produkci kostní moučky ke krmení zvířat," říká se v prohlášení francouzské delegace.

Ministři členských zemí Evropské unie, kteří teď mohli poprvé sdělit své reakce na problém s dioxiny přímo současnému belgickému ministrovi zemědělství Hermanu van Rompuyovi, kritizovali neprůhledný způsob řešení aféry, sdělili úředníci EU.

Mnoho členských států Evropské unie ještě nezrušilo omezení na belgické výrobky a požadují další důkazy o tom, že kontaminované jídlo není nadále exportováno.

Belgické úřady prohlásily, že celá situace je nyní pod kontrolou. Ale mluvčí Evropské komise Pietro Petrucci oznámil v Bruselu na tiskové konferenci, že vědci EU budou ve středu diskutovat, zda je belgické mléko a mléčné produkty možné konzumovat bez obav či ne.

"Je zde patrná odchylka mezi prohlášeními Evropské komise a belgických úřadů. V případě mléka se dozvíme jaká je současná situace ve středu," řekl.

Dále prohlásil, že se zdá "nevyhnutelné", aby Evropská komise podnikla proti Belgii právní kroky, jelikož ta neinformovala ostatní členské státy dostatečně rychle o potenciálním problému.

Úředníci EU řekli, že pověří vědeckou komisi tím, aby prozkoumala celou otázku regulace složení zvířecího krmiva. Očekává se, že návrhy budou předloženy "v průběhu finského předsednictví," od 1. července do konce roku 1999.

Vědecká komise bude prozkoumávat různé možnosti, včetně možného rozšíření zakázaných přísad, kompletního zákazu používání masa a kostní moučky na výkrm a zřízení monitorovací služby v rámci EU.

Přezkoumání legislativy získalo jednomyslnou podporu, ale pouze několik členských státu požadovalo zákaz používání masa a kostní moučky jako přísad do zvířecích krmiv. Předchozí pokusy zavést embargo v celé EU ztroskotaly.

Jediné omezení ohledně krmiv platné v rámci celé EU je zákaz krmit chovné přežvýkavce - dobytek, ovce a kozy - produkty pocházejícími ze savců. Británie kvůli krizi v roce 1996, kdy se objevil problém s "nemocí šílených krav", zavedla jednostranný zákaz na používání masa a kostní moučky na výkrm.

Lobistická organizace EU obchodníků s krmivy (FEFAC) v pondělí sdělila, že podporuje přísnější standardy, neboť "existující kontroly kvality nejsou postačující k ochraně veřejného zdraví".

Očekává se, že jednání budou pokračovat v úterý.


reklama

 
David Evans

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist