https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pobrezi-marmarskeho-more-trapi-sliz-ohrozuje-morske-zivocichy-a-rybolov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pobřeží Marmarského moře trápí sliz, ohrožuje mořské živočichy a rybolov

3.6.2021 02:21 | ISTANBUL (ČTK)
"Potřebujeme novou odpadní politiku, neměli bychom do Marmarského moře vypustit už ani litr odpadu. Moře je bezmocné," dodal děkan fakulty pro výzkum moří Sari. Podle expertů přispívá k přemnožení mikrořas také zvýšení teploty moří, tedy globální oteplování.
"Potřebujeme novou odpadní politiku, neměli bychom do Marmarského moře vypustit už ani litr odpadu. Moře je bezmocné," dodal děkan fakulty pro výzkum moří Sari. Podle expertů přispívá k přemnožení mikrořas také zvýšení teploty moří, tedy globální oteplování.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Binnaz Toprak / Twitter
V okolí nejlidnatějšího tureckého města Istanbulu i u dalších měst na pobřeží Marmarského moře se rozšířil v posledních několika měsících mořský sliz, který ohrožuje mořské živočichy, místní rybolov i turistiku. Hustá substance vytvořená kvůli přemnožení mořských mikrořas se v této oblasti neobjevila poprvé, podle místních médií je ale letos nebývalého rozsahu. Situace se zatím nelepší, ač istanbulská radnice se pobřežní vody snaží už řadu týdnů od slizu čistit.
 

"V tomto období obvykle bývá pod hladinou minimální viditelnost, nyní to tam ale vypadá jako město zasypávané půl roku sopečným prachem. Připomíná to místo po jaderném výbuchu," popsal podmořský svět v jednom z míst u Istanbulu potápěč Seyit Ali Aral. "Nejhorší jsou ale obrázky mnoha mrtvých ryby, s otevřenými tlamičkami, jak nemohly dýchat," citoval Arala server Duvar. Sliz vytváří pokrývku na hladině, ale může sahat i do hloubky několika metrů.

Mořský sliz se nyní hojně rozšířil i u města Erdek na jihu Marmarského moře. "Potápěl jsem se dnes do hloubky asi 18 metrů a bohužel proces pokračuje," napsal na twitteru v pondělí Mustafa Sari, děkan fakulty pro výzkum moří univerzity ve městě Bandirma. "Potřebujeme novou odpadní politiku, neměli bychom do Marmarského moře vypustit už ani litr odpadu. Moře je bezmocné," dodal Sari. Podle expertů přispívá k přemnožení mikrořas také zvýšení teploty moří, tedy globální oteplování.

Řada odborníků či opoziční poslanec Namik Havutça vyzvali tureckou vládu, aby problém okamžitě řešila. "Marmarské moře nemůže kvůli slizu dýchat. Situace je katastrofální a vláda přitom stále problém ignoruje," napsal na twitteru Havutça. Dodal, že kolem Marmarského moře je soustředěno 40 procent tureckého průmyslu. Havutçův tweet sdílela řada uživatelů sociální sítě se stejnými obavami.

Mořský sliz zaplavil Marmarské moře hojně například v roce 2007, teď je ale situace podle místních médií horší. Samotný sliz není nebezpečný, umírají ale kvůli němu mořští živočichové a rybáři nemohou rozhazovat sítě a přicházejí tak o živobytí. Sliz na hladině může být také hostitelem pro nebezpečné organismy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist