https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-dopravnich-nehod-a-jejich-obeti-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet dopravních nehod a jejich obětí roste

30.12.2002 13:35 | PRAHA (ČIA)
Od ledna do konce listopadu letošního roku se na celém území České republiky stalo celkem 172 569 nehod, při kterých bylo 1194 osob usmrceno, 5064 osob těžce zraněno a 26 901 osob zraněno lehce. Odhadnutá hmotná škoda na místě nehody je 8,116 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR, kterou ČIA poskytnul Josef Tesařík z tohoto ředitelství.
 

Ve srovnání s loňským rokem se zvýšil počet nehod o 5813 (3,5 procenta), počet usmrcených o 63 osob (5,6 procenta), počet lehce zraněných o 657 osob (2,5 procenta), odhad hmotné škody o 749,7 milionu korun (10,2 procenta). Mírně - o 1,3 procenta - klesl pouze počet těžce zraněných o 83 osob (o 1,3 procenta).

S výjimkou nehod zaviněných technickou závadou vozidla (pokles o 63 nehod, tedy o 3,7 procenta) a nehod zaviněných chodcem (pokles o 39 nehod, tedy o 1,9 procenta) se u dalších viníků nebo zavinění počet nehod zvýšil. Řidiči motorových vozidel tak zavinili o 5103 nehod více než loni. Výrazně vyšší je i počet nehod zaviněných cyklisty a lesní zvěří nebo domácím zvířetem.

Řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce nehod z důvodu nesprávného způsobu jízdy, na který připadá téměř 66 procent nehod, dalších téměř 18 procent nehod připadá na nedání přednosti v jízdě, necelých 14 nehod způsobila nepřiměřená rychlost jízdy a 2,6 procenta nehod zavinili řidiči z důvodu nesprávného předjíždění.

Nejvíce nehod se stalo v Praze - 32 297, nejméně v Jihočeském kraji - 12 668. Obecně lze však říci, že ve všech krajích je počet nehod vyšší a největší absolutní zvýšení je na území Prahy. Počet usmrcených byl nižší na území Plzeňského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist