https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-elektromobilu-v-cr-se-loni-temer-zdvojnasobil-na-7103
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet elektromobilů v ČR se loni téměř zdvojnásobil na 7103

19.3.2021 16:40 | PRAHA (ČTK)
Spolu s plug-in hybridy tak bylo v tuzemsku téměř 10 000 aut s externím dobíjením.
Spolu s plug-in hybridy tak bylo v tuzemsku téměř 10 000 aut s externím dobíjením.
Licence | Volné dílo (public domain)
Počet registrovaných osobních elektromobilů v Česku se loni zvýšil o téměř 90 procent na 7103 vozů. Spolu s plug-in hybridy tak bylo v tuzemsku téměř 10 000 aut s externím dobíjením. Vyplývá to z údajů Centra dopravního výzkumu, které má ČTK k dispozici.
 

V Česku bylo ke konci minulého roku celkem 6,13 milionu osobních aut. Celkový prodej nových vozů klesl meziročně o 19 procent, naopak odbyt elektromobilů narostl o 331 procent a plug-in hybridů o 318 procent.

Mezi ekologickými vozy stále převládají auta na LPG a CNG, kterých je v registru 105 000, respektive 21 000, větší přírůstky ale mají v poslední době elektrické vozy. "Například v loňském roce se na registracích nových osobních vozidel podílela v součtu plynová a elektrická 3,85 procenta, z toho 2,58 procenta připadalo právě na vozidla elektrická," uvedl pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu Jan Bezděkovský.

Z pohledu značek si v případě elektromobilů loni nejvíce registrací připsala Škoda se 1654 vozy, následuje Tesla (396) a Hyundai (342). Škoda vede i v celkovém počtu elektromobilů na českých silnicích se 1713 elektromobily, druhý je Volkswagen (862) a třetí BMW (613). Škoda zároveň s celkem 1037 vozy vede i v počtu zaregistrovaných plug-in hybridů.

Letos začnou zřejmě do statistik poprvé promlouvat i auta na vodíkový pohon. S chystaným otevřením prvních čerpacích stanic chce japonská Toyota uvést na trh svůj vůz na palivové články Mirai.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist