https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-navstevniku-sumavy-se-zvysuje-pet-let-po-sobe-letos-take
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet návštěvníků Šumavy se zvyšuje pět let po sobě, letos také

2.8.2017 03:00 | ŽELEZNÁ RUDA (ČTK)
Šumavu podle Dvořáka lidé vnímají jako jedno z mála míst, kde je ještě divočina. Šumavský národní park a sousední park Bavorský les jsou společně plochou ponechanou bez zásahu. / Na fotografii pohled na Luzný a Luzenské údolí z Březníku, Modrava, okres Klatovy.
Šumavu podle Dvořáka lidé vnímají jako jedno z mála míst, kde je ještě divočina. Šumavský národní park a sousední park Bavorský les jsou společně plochou ponechanou bez zásahu. / Na fotografii pohled na Luzný a Luzenské údolí z Březníku, Modrava, okres Klatovy.
Už pět let po sobě přijíždí na Šumavu stále více návštěvníků. Trend potvrzuje také letošních prvních sedm měsíců. Návštěvnická a informační centra očekávají, že návštěvnost letos meziročně vzroste zhruba o 20 procent, řekl ČTK mluvčí Národního parku Šumava (NPŠ) Jan Dvořák.
 

"Loni v červenci přišlo do návštěvnických a informačních center téměř 120.000 lidí, letos o desetinu více. Přitom červenec bývá na Šumavě slabší než srpen," uvedl. Silné je také září, hlavně prvních 14 dní, a poté svátky 28. září i 28 října. "Loni byla díky počasí Šumava našlapaná, hodně vždy záleží na počasí," řekl Dvořák. Růst počtu lidí v terénu koresponduje s trendem v návštěvnických centrech.

Nejnavštěvovanějšími centry jsou otevřená obora s vlky v Srní a Kvilda s jeleny a rysy. Z infocenter například Kvilda. Nejnavštěvovanějšími místy jsou prameny Vltavy a naučná stezka Povydří z Antýglu na Čeňkovu pilu. Velmi populární jsou také Jezerní slať mezi Kvildou a Horskou Kvildou a Chalupská slať u Borových Lad.

Šumavu podle Dvořáka lidé vnímají jako jedno z mála míst, kde je ještě divočina. Šumavský národní park a sousední park Bavorský les jsou společně plochou ponechanou bez zásahu. "Tak velké území ponechané přírodnímu vývoji nikde jinde ve střední Evropě nezažijí," řekl mluvčí. Až 1300 zájemců se mohlo od poloviny května už podesáté zaregistrovat na 130 vycházek s průvodci po divočině. Letos byl podle Dvořáka enormní zájem.

Velká poptávka je také po splouvání Vltavy od Soumarského mostu do Pěkné, což je 16,5 kilometru dlouhý úsek, kde je povinná registrace kvůli perlorodce říční, tedy kriticky ohroženému druhu. Park plavbu od letoška zdražil z 300 na 500 korun, ale přesto je zájem shodný s loňskem.

Také Železnorudsko, největší rekreační oblast plzeňské části Šumavy, cítí oproti loňsku znatelně vyšší návštěvnost. "Denně nám infocentrem projde až 400 lidí, hlavně rodin s dětmi i větší skupinky. Míří hlavně za turistikou, chtějí aktivity pro děti a cesty pro kočárky," uvedla Ivana Vilišová z infocentra v Železné Rudě. Hodně lidí jezdí z Brněnska, Ostravska a Třeboňska. Začínají se vracet Poláci, Belgičané a Němci na jednodenní výlety. "Doby pobytu se letos prodlužují. Už nejsou jen dvoudenní, ale často i týdenní," řekla.

Největší šumavský sportovní areál Ski&Bike Špičák je v létě v provozu i s lanovkou denně od 15. června do 17. září. "Prvních 50 dnů věrně kopíruje stejné loňské období. Červen jsme měli o něco lepší než loni, červenec zas o něco horší, což přesně odráží, jaké bylo v těchto měsících počasí," řekl ředitel Vladimír Kasík. V areálu je kromě bikeparku a půjčovny kol a elektrokol a bikové akademie otevřena rozhledna na vrcholu a řada dětských hřišť. Od rozhledny vedou naučné stezky například k ledovcovým jezerům Černému a Čertovu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist