https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-zastrelenych-divocaku-loni-klesl-o-25-000-letos-ale-kvuli-africkemu-moru-poroste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet zastřelených divočáků loni klesl o 25.000. Letos ale kvůli africkému moru poroste

9.10.2017 01:11 (ČTK)
V letošním kalendářním roce však odstřely rostou, sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy. Stát letos vyzval lovce k většímu odlovu divočáků, aby se snížilo riziko přenosu afrického moru prasat. Ilustrační snímek.
V letošním kalendářním roce však odstřely rostou, sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy. Stát letos vyzval lovce k většímu odlovu divočáků, aby se snížilo riziko přenosu afrického moru prasat. Ilustrační snímek.
Počet odlovených divokých prasat v minulém mysliveckém roce, tedy od začátku loňského dubna do konce letošního března, klesl meziročně o zhruba 25.000 na 153.212, plyne z myslivecké evidence. V letošním kalendářním roce však odstřely rostou, sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy. Stát letos vyzval lovce k většímu odlovu divočáků, aby se snížilo riziko přenosu afrického moru prasat.
 

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové může za sníženým počtem odlovů být i to, že prasata v předchozích letech myslivci částečně vystříleli. Méně se ulovilo také zajíců, naopak více jelenů sika.

"V mysliveckém roce 2015 bylo uloveno přes 178.000 kusů černé zvěře a v roce 2014 více než 162.000 kusů. I tyto zvýšené zásahy do celorepublikové populace mohou mít vliv na celkové snížení populace natolik, že se v posledním období ulovilo podstatně méně kusů prasete divokého," řekla Ježková. Podle ní lov ovlivňuje i počasí, umístění pěstovaných plodin v krajině nebo rušení zvěře turisty či cyklisty. "Není pak možné specifikovat jeden faktor, který by byl příčinou výsledného odlovu," dodala.

V letošním kalendářním roce odlov vzrůstá i kvůli boji s africkým morem prasat. Veterináři odstřelené kusy vyšetřují také na přítomnost parazita svalovce. Zatímco loni v srpnu evidovali 96.383 vyšetřených kusů, letos to bylo 111.908 prasat. "V červenci i v srpnu, kdy začal na základě mimořádných veterinárních opatření intenzivní odlov, je patrný meziroční růst vyšetření. Meziroční růst, v některých případech i výraznější, jsme však zaznamenali i v dalších měsících, jako je leden, únor, květen nebo červen," sdělil Majer.

Důvodů, proč počty divočáků v české přírodě rostou, může být mnoho. Jedním z nich může být druhová skladba polí, kdy velké lány obilí nebo kukuřice dávají prasatům úkryt a potravu. "Pěstování energeticky bohatých plodin a jejich následné spásání zvěří či dalšími volně žijícími živočichy podporuje do jisté míry jejich reprodukci a s tím spojený početní nárůst," uvedla Ježková. Současné zemědělské hospodaření naopak neprospívá drobné zvěři, jako jsou zajíci, bažanti nebo koroptve. Bažantů v posledním mysliveckém roce lovci zastřelili 471.457, zajíců 32.763. Jelenů bylo zastřeleno 21.137, daňků 19.740 a srnčí zvěře 97.633.

Na Zlínsku se letos poprvé v ČR objevil virus afrického moru prasat, který sice není pro člověka nebezpečný, ale vedle divočáků zabíjí i prasata domácí. V oblasti se vybíjejí divočáci, v příštích týdnech má myslivcům pomoci s odstřelem také policie. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce tamní populaci vybít do zimy, aby z oblasti nemigrovala za potravou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist