https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pod-vltavou-je-novy-tunel-pro-prazske-metro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pod Vltavou je nový tunel pro pražské metro

15.10.2001 12:47 | PRAHA (ČIA)
Během uplynulého pátku se pracovníkům Metrostavu podařilo při podchodu koryta Vltavy úspěšně zvládnout jednu z posledních a také nejnáročnějších fází stavby prvního ze dvou tunelů metra trasy IV.C1. Holešovický a trojský břeh propojil během devítihodinové operace nový tunel dlouhý 168 metrů a vážící 6,7 tisíce tun přesunutý ze stavební jámy v Troji do předem vyhloubené rýhy ve dně řeky za pomoci pontonu a speciálního systému tažných a brzdných zařízení. ČIA to potvrdil tiskový mluvčí firmy František Polák.
 

Jakl dále uvedl, na přesnost vysouvání dohlížela na obou březích Vltavy geodetická stanoviště. Konečnou fázi včetně usazení a ukotvení sledovali pak přímo pod vodou potápěči. Stejně bedlivě musela být po celou dobu přesunu sledována i stabilita tunelu. "Tunelový tubus je totiž poměrně úzký a vysoký, a k tomu ještě směrově i výškově zakřivený, takže jeho případnému vychýlení či převrácení bylo nutno předejít za pomoci systému propojených vyvažovacích nádrží," přiblížil celou operaci Polák. Po dosažení holešovického břehu a ověření přesnosti polohy tubusu byl tunel zakotven a dále podbetonován, aby se bezpečně zajistil v konečné poloze. Vzhledem k tomu, že je postaven ze speciálního vodonepropustného betonu, nebude jej třeba dále upravovat a izolovat. Technologii vysouvaného tunelu byla nejen v České republice, ale také v zahraničí pro stavbu tunelu takových parametrů použita vůbec poprvé a dodavatel stavby - firma Metrostav se pro ni po dohodě s investorem rozhodl proto, že v daném úseku trasy metra byla vhodnější než technologie běžně používané při stavbách tunelů pod vodou (ražení, jímkování).

Stavba prvního tunelu pokračování trasy C začala koncem loňského roku a tunel bude průchozí koncem prosince 2001. Druhý tunel postaví Metrostav stejným způsobem do srpna 2002.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist