https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-jaderne-energie-vzrostl-loni-v-eu-na-34-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl jaderné energie vzrostl loni v EU na 34 procent

21.4.2002 10:14 | PRAHA (ČIA)
Podíl energie vyráběné štěpením jádra se loni v zemích Evropské unie zvýšil o 0,1 procenta a dosáhl 34 procent. Vyplývá to z údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA), které na svých internetových stránkách uveřejnil dominantní producent elektrické energie v ČR, společnost ČEZ.
 

Ve všech členských zemích bylo loni vyrobeno celkem 846 terawatthodin (TWh), což představuje oproti roku 2000 nárůst o 24,9 TWh. Jaderné elektrárny provozuje osm z 15 členských států EU. Ze závěrečné zprávy IEA také vyplývá, že jaderné elektrárny zvýšily svůj podíl na celkové produkci energie ve všech třech sledovaných ekonomických zónách - OECD Evropa (15 členských států EU plus ČR, Slovensko, Maďarsko, Švýcarsko, Norsko, Island a Turecko), OECD Severní Amerika (USA, Kanada, Mexiko) a OECD Pacifik (Japonsko, Korea, Austrálie a Nový Zéland).

Ve všech oblastech rostla také celková produkce elektřiny z jádra. V zemích EU to bylo o tři procenta na 846 TWh, v zemích Severní Ameriky o 2,4 procenta na 851,8 TWh a v zemích OECD v pacifické oblasti o 0,9 procenta na 443 TWh.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist