https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-uzemi-s-nejmensi-ochranou-by-mohl-v-sumavskem-parku-vzrust
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl území s nejmenší ochranou by mohl v šumavském parku vzrůst

25.1.2019 01:36 | PRAHA (ČTK)
Návrh nových zón se nyní bude podle Brabce projednávat se členy rady Národního parku Šumava a dalšími zástupci regionu, podle připomínek se může upravovat.  Ilustrační snímek.
Návrh nových zón se nyní bude podle Brabce projednávat se členy rady Národního parku Šumava a dalšími zástupci regionu, podle připomínek se může upravovat. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Hubený / NP Šumava
Podíl území v šumavském národním parku s nejmírnějším režimem ochrany by se mohl zvýšit. Při včerejších sněmovních interpelacích to připustil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nynější návrh nového vymezení zón v národním parku předpokládá, že na kulturní krajinu, tedy především na osídlená místa, bude připadat jedno procento. Podle poslance ODS Jana Zahradníka by takový podíl mohl znamenat útlum rozvoje šumavských obcí v parku.
 

"Jedno procento není neměnné nebo rigidní. Budeme o tom dále jednat určitě s jednotlivými obcemi. Jde mi o to, aby obce měly na svých zastavitelných územích prostor pro nějaký rozvoj," řekl Brabec na Zahradníkův dotaz.

Návrh nového členění parku do zón počítá s ponecháním 27 procent plochy pouze přírodním procesům. "Rozloha přírodní zóny odpovídá současné ploše lesních porostů a dalších ekosystémů, na nichž je už nyní aplikován bezzásahový režim," zdůraznil Brabec.

Stejných 27 procent by měla zabírat zóna přírodně blízká. V ní bude podle ministra zachována možnost zasahovat při kůrovcové kalamitě. Dalších 45 procent plochy parku má být v zóně soustředěné péče, v níž se bude mimo jiné smět těžit dřevo.

Návrh nových zón se nyní bude podle Brabce projednávat se členy rady Národního parku Šumava a dalšími zástupci regionu, podle připomínek se může upravovat. Na začátku dubna návrh rada parku projedná. Následně ministerstvo připraví příslušnou vyhlášky, aby mohl do konce května začít legislativní proces, dodal ministr.

Národní park Šumava se rozkládá na více než 680 kilometrech čtverečních. Nové vymezení zón vyplývá z novely o ochraně přírody schválené v minulém volebním období. Budou čtyři místo dosavadních tří. Novela stanovila nová pravidla pro všechny čtyři národní parky, tedy i v Krkonoších, Českém Švýcarsku a v Podyjí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist