https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-americke-filozofky-federici-je-reforma-sb-nebezpecnou-iluzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle americké filozofky Federici je reforma SB nebezpečnou iluzí

22.9.2000 13:30 | PRAHA (EkoList)
S více než hodinovým zpožděním začal v Kulturním domě Vltavská před zhruba dvěmi sty posluchači celodenní blok přednášek "Otázka ekonomické globalizace" pořádaný v rámci Kontrasummitu 2000 Iniciativou proti ekonomické globalizaci (INPEG). Jak uvedl mluvčí INPEGu Viktor Piorecký, cílem diskuse není se na něčem shodnout, ale nastínit různé alternativy. Požadavkem INPEGu je podle Pioreckého přímá demokracie, tedy participace občanů na rozhodování nadnárodních institucí. Podle Pioreckého není možná reforma Mezinárodního světového fondu (MMF) a Světové banky (SB) a jedinou možností je tyto instituce zrušit.
 

V dopolední části vystoupila americká filozofka Silvia Federici a Soren Ambrose z hnutí "Padesát let je dost" ("50 Years is Enough"), který nahradil pro nemoc se omluvivšího filozofa Karla Kosíka.

Silvia Federici vystoupila s příspěvkem nazvaným "Pět set let stačí: Světová banka, krize kapitalismu a boj proti globalizaci". Uvedla, že přišel čas, aby Světová banka a Mezinárodní měnový fond (dále SB a MMF) byly zrušeny, neboť způsobují pouze další chudobu. SB reprezentuje podle S. Federici základní ideál koloniální moci. V tomto kontextu je zřejmé, proč proces představovaný SB nevedl k požadovaným výsledkům, tedy k ekonomickému zlepšení, a dále pouze devastoval populace, kde je uplatňován. Přes hlad a chudobu, kterou SB způsobila v zemích třetího světa, je její politika nadále doporučována. Důvodem je to, že cílem této instituce není pokrok, ale přesun bohatství ze zemí třetího světa do USA a Evropy, ulehčení života nadnárodním organizacím a pokračování v kolonizaci. Dnes, stejně jako před pěti sty lety, je kapitalismus založen na koloniálním impulsu, devastaci bohatství světa a zotročování. Na otázku, zda lze ještě dát SB a MMF šanci odpovídá, že ne. Projekty podporované SB v třetím světě vedly ke stavbě přehrad, tím přesídlení miliónů lidí, k privatizaci veřejné půdy a komercionalizaci zemědělství, což způsobilo rozpad společenstev a nárůst chudoby. Další negativní činností SB je podle S. Federici snaha o to, aby všechna pitná voda na zemi byla privatizována, tedy kontrolována nějakým podnikem a aby se za ní platilo. SB banka považuje za příčinu chudoby, jak uvádí S. Federici, populační explozi, příčinou jsou však podle ní sociální důvody způsobené SB.

Globalizaci považuje S. Federici za odpověď kapitalistických zemí Západu na krizi, ve které se ocitli v 70. letech v souvislosti s rozpadem klasického kolonialismu a s nástupem studentských, ženských a protirasistických hnutí. Politika SB a MMF je nástrojem na ovládání a vykořisťování bývalých kolonií. Projekty SB jsou tedy přechodem od kolonialismu k neokolonialismu. Globální trh, který je k tomuto potřeba, lze vytvořit pouze vykořeněním světových populací, tedy zavedením liberalizace, privatizace půdy a následnou destrukcí způsobů obživy.

V závěru svého referátu S. Federici uvedla, že reforma SB je nebezpečná iluze a další diskuse s ní pouze podporuje SB banku v očích veřejnosti jako dobročinnou organizaci.

Druhým příspěvkem v dopolední části bloku Otázky světové transformace byl referát Sorena Ambrose Rétorika, skutečnost a mezinárodní finanční instituce. Ambrose představil organizaci Padesát let a dost, která byla založena v roce 1994 v USA a mimo jiné se podílela na protestech v Seatlu. Jejím cílem je boj proti SB a MMF, zejména proti strukturálním programům, jež SB uplatňuje v zemích třetího světa a které jsou, jak uvedl, prostředkem k ovládnutí světa těmito institucemi. Důsledkem strukturálních programů je chudoba a nárůst dluhů rozvojových zemí. S. Ambrose představil prostředek, kterým proti SB bojuje organizace "Padesát let stačí": jelikož jedním ze způsobů financování SB jsou jí vydávané dluhopisy, snaží se organizace přesvědčit americká města, univerzity a náboženské organizace, aby ustoupily od nákupu těchto dluhopisů a tím zamezily přílivu finančních prostředků pro SB a zdiskreditovaly ji v očích investorů. Na závěr S. Ambrose přednesl požadavky organizace Padesát let a dost Světové bance a MMF, kterými jsou zrušení dluhů chudým zemím, přestat se strukturálními programy, převzít zodpovědnost za to, co způsobily, zaplatit poškozeným reparace, likvidaci těchto institucí a pronásledování jedinců zapletených do korupce.


reklama

 
Petr Šulc

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist