https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-arniky-je-pvc-v-nemocnicich-nebezpecne-a-zbytecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Arniky je PVC v nemocnicích nebezpečné a zbytečné

22.3.2002 16:26 | PRAHA (EkoList)
Novou kampaň pod názvem "Zdravotnictví bez PVC" dnes novinářům představila její koordinátorka Lenka Mašková z ekologického sdružení Arnika. Cílem kampaně je podle Maškové přimět nemocnice, aby se vzdaly používání PVC, zejména na odděleních, kde s ním mohou přijít do styku novorozenci, těhotné matky či staří lidé. "Z PVC se vyluhováním či mechanickým namáháním vylučují především toxické ftaláty," zní hlavní argument Arniky a Lenky Maškové.
 

Lenka Mašková představuje studii o vlivu ftalátů na zdraví novorozenců. Foto: Jakub Kašpar/EkoListPolyvinylchlorid (PVC) je materiál, který se ve zdravotnictví používá na nejrůznější hadičky, transfuzní a infuzní vaky či v nejrůznějších součástech lékařských přístrojů. Ftaláty se do něj přidávají jako změkčovadla, aby finální hmota byla pružná nebo tvárná. "Ftaláty jsou ale pro lidský organismus toxické. Mohou způsobovat vývojové poruchy organizmu, narušit ledviny či játra, ohrozit tvorbu spermií," vysvětluje Lenka Mašková. Podle údajů mezinárodní organizace Health Care Without Harm (HCWH - Zdravotnictví bez ohrožení) jsou toxické účinky ftalátů na děti v kojeneckém věku až tisíckrát vyšší, než na dospělého člověka.

Podle Lenky Maškové přitom až na krevní vaky existují reálné alternativy pro všechny druhu medicínských pomůcek, které se dnes vyrábějí z PVC. "V nabídce většiny farmaceutických společností alternativy jsou," tvrdí Lenka Mašková. Podle Arniky je paradoxní, že jsou u nás zakázány hračky z PVC pro děti do 3 let a přitom je tento plast běžně používán v nemocnicích na oddělení, kde se pracuje s kojenci.

Arnika svoji kampaň přichystala jako členská organizace HCWH. "Našimi členy jsou kromě ekologických organizací především lékaři, zdravotní sestry, asociace nemocnic či odborové svazy," říká jeden ze tří světových koordinátorů HCWH Čestmír Hrdinka. Lékaři se začali ve spolupráci s Arnikou proti PVC angažovat už nyní. Z iniciativy lékařů z Turnova a pražské nemocnice Na Homolce vznikla "Iniciativa českých lékařů pro životní prostředí". Ta se připojila k požadavku Arniky radikálně omezit používání PVC a ftalátů v českých nemocnicích.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist