https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-biozemedelcu-jsou-testy-na-bse-nedostatecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPodle biozemědělců jsou testy na BSE nedostatečné

14.6.2001 12:14 | PRAHA (EkoList)
Za nedostatečné dnes označili zástupci firem Biodružstvo a CPH, které na český trh dodávají hovězí maso z českých ekologických farem a pastevních chovů, testy hovězího dobytka na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE, tzv. nemoc šílených krav). Povinnost testovat na BSE všechny kusy starší 30 měsíců, které jdou na porážku, zavedla Státní veterinární správa (SVS) v úterý 12. června. "Problém je v tom, že v Evropě už byly zaznamenány případy BSE u dobytka mnohem mladšího než 30 měsíců, a ten by těmto testům unikl," argumentuje Vavřinec Menšl ze společnosti Biodružstvo.
 

Podle údajů britského ministerstva zemědělství byla BSE zaznamenána dokonce již několikrát u dobytka mladšího než 25 měsíců. Nejmladší kus hovězího dobytka, který byl napaden BSE, byl ve Velké Británii zaznamenán v roce 1992 - bylo mu pouhých 20 měsíců. Podle ekologických zemědělců z firmy Biodružstvo je proto nutné testovat skutečně všechny kusy hovězího, které se dostávají na potravinový trh. "Pokud ale řekneme, že testujeme sto procent, musí to být jasně ověřitelné, ne aby se zákazník musel jako detektiv pídit od prodejny přes masokombinát k farmě," dodává Petr Krogman ze společnosti CPH, která se zabývá pastevním chovem masného plemene skotu Angus.

Firmy Biodružstvo a CPH již dnes dodávají na trh maso, pocházející z ekologických (Biodružstvo) a pastevních chovů (CPH). Navíc společně provozují vlastní jatka. Na trh dodávají hovězí pod dvěma značkami - Biohovězí (s certifikátem BIO Produkt ekologického zemědělství) a Bohemia Angus. Podle Petra Krogmana jsou všechny kusy dobytka testovány na BSE a navíc celý svůj život od narození, přes odchov ve společnosti matky až po porážku tráví v ekologických podmínkách. "Vlastně jediným problémem, kvůli kterému maso Bohemia Angus nemá certifikát BIO, je skutečnost, že je třeba jej přikrmovat kukuřicí a tu je u nás problém vyrobit v kvalitě BIO. A maso v kvalitě BIO musí pocházet od zvířat, která byla i krmena biokrmivy," vysvětluje Vavřinec Menšl z Biodružstva. Značka Bohemia Angus navíc říká, že jde o maso jednoho jediného plemene a to právě masného skotu Angus.

Biohovězí bylo až dosud možné koupit pouze na pultech hypermarketů Hypernova, kde lze od začátku června koupit i steaky Bohemia Angus. Od konce června budou Biohovězí prodávat také hypermarkety Carrefour v Praze a Brně. "Jde to pomalu, ale věříme, že se to zlepší a síť obchodů, kde bude možné si biomaso koupit, se rozšíří," řekl EkoListu Menšl. Zákazník, který si koupí balíček hovězího v kuchyňské úpravě (např. svíčková, zadní hovězí...) značek Biohovězí nebo Bohemia Angus, si může na internetových stránkách www.biohovezi.cz a www.angus.cz velmi snadno zjistit podle čísla zvířete (to je uvedeno na obalu), kdy a kde bylo testováno a dokonce od kterého chovatele a z které farmy pochází.

Zatím jedinou restaurací v ČR, která cíleně nakupuje hovězí pouze s certifikátem BIO, je restaurace Lví dvůr na Prašném mostě v Praze (na dohled od Chrámu Sv. Víta). "Až do vypuknutí aféry s BSE jsme dováželi výhradně argentinské hovězí. Abychom ale svým zákazníkům vyšli vstříc, hledali jsme poté, co se rozpoutaly strachy kolem této nemoci, náhradu v tuzemsku. A tak začala spolupráce s ekologickými farmáři z Biodružstva," komentuje rozhodnutí podniku šéfkuchař restaurace Vlastimil Pospíchal.

Vavřinec Menšl ze společnosti Biodružstvo Zleva: Petr Krogman, Karel Merhaut a Vavřinec Menšl Biohovězí a Bohemia Angus
Štítek z obalu výrobku Biodružstva Štítek z obalu Bohemia Angus
Foto: Jakub Kašpar/EkoList

reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist