https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-ceho-si-vybrat-chladnicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle čeho si vybrat chladničku?

7.6.2000 13:46 | PRAHA (EkoList)
Na povinnost označovat výrobky tzv. "energetickými štítky" si ještě asi budeme muset počkat. Velký počet chladniček, myček nádobí či automatických praček už štítek má. Víte, co na něm najdete?
 

S povinností výrobců elektrických spotřebičů označovat své produkty takovým štítkem počítá vládní návrh zákona o hospodaření s energiemi. Ten vláda předložila poslancům už letos na Tři krále, ovšem až doposud jej stačili poslanci projednat jen v prvním čtení a v parlamentních výborech. Původní předpoklad ministra Kužvarta, že by zákon začal platit od letošního října, tedy asi nevyjde. "Když všechno dobře půjde," říká Karel Srdečný z českobudějovické ekoporadny Rosa, "mohli bychom se štítků dočkat od ledna 2001." Většina výrobců ale štítky používá už dnes - v Evropské unii (EU) povinné jsou a tak kdo vyváží, musí označovat, stejně tak výrobci, dovážející své výrobky k nám, je označují stejně, jako ty, které končí na trzích zemí EU. V každém případě jde o šikovnou pomůcku pro každého spotřebitele - štítek vám ukáže, kterým výrobkem méně zatížíte nejen životní prostředí, ale i svoji peněženku. Následující materiál připravili pracovníci ekologické poradny Rosa a agentury SEVEn. (kaš, lsd)

Jak poznat nejlepší ledničku?
Všechny jsou hranaté a bílé. Různé firmy nabízejí výrobky, které jsou si vzájemně velmi podobné. Liší se však cenou - a taky spotřebou energie. Chladnička a mraznička jsou v provozu praktický celý rok. Za dobu své životnosti (15 až 30 let, podle toho jak s nimi zacházíte) spotřebují nemalé množství energie. Podobná situace je u praček, myček nádobí, sušiček prádla, sporáků a další tzv. "bílé techniky". Abyste zjistili spotřebu energie, nemusíte studovat v obchodě technickou dokumentaci každého výrobku.

Jak se liší "áčko" od "géčka"?
Každý výrobek má různě odstupňované kategorie. U chladniček jsou výrobky kategorie A o 50 % lepší než standard, neboli C a D, výrobky kategorie F jsou naopak ještě o 25 % horší. Mezi chladničkami se dnes prakticky nesetkáme s výrobky horšími nežli E, v EU platí tzv. standardy energetické účinnosti, které neumožňují prodávat chladničky kategorie horší nežli D.

Vyplatí se koupit lepší třídu?
Cenový rozdíl mezi jednotlivými výrobky nezávisí jen na spotřebě energie. Jestliže se nám však zdají dva výrobky jinak zcela srovnatelné, můžeme si udělat jednoduchý výpočet, tak jak ukazuje tabulka.

Nakupujte jako v EU
V EU je štítkování některých elektrospotřebičů povinné. Tuto povinnost zavede v ČR nový zákon o hospodaření s energií, pravděpodobně od roku 2001. Štítkují se chladničky a mrazničky, pračky, sušičky prádla, pračky se sušičkou, myčky nádobí, světelné zdroje.

Jde jenom o energii?
Malá chladnička, malá sušička spotřebuje méně energie než velká. Proto je na štítku vždy vyčíslena spotřeba konkrétního typu. Je třeba počítat s tím, že spotřeba se stanovovala v laboratoři za určitých podmínek (které byly srovnatelné pro všechny spotřebiče). Jaká bude spotřeba doopravdy, záleží na tom, jak budete přístroj používat - může být větší i menší. Označení spotřebiče písmenem slouží k porovnání s podobnými výrobky.
U chladniček a mrazniček je důležitá i kvalita izolace - hlavně když dojde k výpadku elektrického proudu. Čím lepší izolace, tím déle vydrží potraviny nepoškozené. U praček a myček je důležitá i spotřeba vody - kvůli vaší peněžence i pro vaše životní prostředí. Hluk žádného spotřebiče by neměl být zbytečně velký - tichý chod oceníte nejen vy, ale i domácí mazlíčci, a možná i vaši sousedé.

Nemůžete štítek najít?
Přestože štítkování není v ČR zatím povinné, většina výrobků ho má. Jestliže ho nevidíte nalepený na výrobku, zeptejte se prodavače.

Srovnání nákladů při ceně elektřiny 2,61 Kč/kWh (sazba B) Stará chladnička objem 130 l rok výroby 1980 Nová chladnička objem 130 l
Třída B
Spotřeba elektřiny 500 kWh/rok 200 kWh/rok
Provozní náklady za rok 1 300 Kč 520 Kč
Roční úspora   780 Kč
Pořizovací náklady na novou chladničku   8 000 Kč
Návratnost   10 roků


Srovnání nákladů při ceně elektřiny 2,61 Kč/kWh (sazba B) Kombinovaná chladnička
Chladící objem 200 l, mrazící objem 100 l
Třída B Třída E
Spotřeba elektřiny 461 kWh/rok 684 kWh/rok
Provozní náklady za rok 1 200 Kč 1 800 Kč
Provozní náklady za 15 let 18 000 Kč 27 000 Kč
Pořizovací náklady na novou chladničku 21 000 Kč 17 000 Kč
Náklady celkem za 15 let 39 000 Kč 44 000 Kč

Zpracováno podle materiálu ekologické poradny Rosa (Krajinská 18, České Budějovice, tel.: 038/731 83 89) a agentury SEVEn (Slezská 7, Praha 2, tel.: 02/242 521 15).


Energetický štítek


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist