https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-dsz-je-uriznuti-nosorozcich-rohu-neeticke-a-poburujici-podle-ochrancu-je-lepsi-nosorozec-bez-rohu-ale-zivy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle DSZ je uříznutí nosorožčích rohů neetické a pobuřující, podle ochránců je lepší nosorožec bez rohu, ale živý

27.3.2017 11:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
ZOO Dvůr Králové chce chránit své nosorožce. V rámci bezpečnostních opatření jim v pondělí 20. března 2017 začala odstraňovat rohovinu.
ZOO Dvůr Králové chce chránit své nosorožce. V rámci bezpečnostních opatření jim v pondělí 20. března 2017 začala odstraňovat rohovinu.
Pracovníci Zoo Dvůr Králové minulé pondělí uřízli roh nosorožci Pamirovi. Důvodem razantního kroku bylo nedávné přepadení francouzské Zoo Thoiry, při kterém bylo zastřeleno nosorožčí mládě, kterému byly odříznuty oba rohy. S krokem královedvorské zoo ostře nesouhlasí Demokratická strana zelených. Podle ochránců přírody je uřezání rohů jedinou účinnou cestou, jak nosorožce v zoo ochránit.
 

Řídící výbor Demokratické strany zelených (DSZ) poslal Ekolistu prohlášení, ve kterém odsuzují týrání a znetvořování zvířat, "byť za rádoby chvályhodným účelem". DSZ dále píše, že je tímto krokem pobouřena a považuje jej za neetický a porušující práva zvířat.

DSZ dále vyslovuje nepochopení pro to, že ZOO ve Dvoře Králové počítá s tím, že nedokáže svá zvířata uhlídat před pytláky, a raději jim rohy uřízne. "Zajištění bezpečí zvířete vězněného a zbaveného svobody v pro něj netradičním prostředí by mělo být základem fungování ZOO. Namísto zajištění či posílení ostrahy přistoupí raději k preventivnímu uříznutí jeho ikonického rohu, a tím ke zhyzdění zvířete. Přitom ZOO je jediné místo, kde by mělo být možné vidět nosorožce v plné kráse," stojí v prohlášení DSZ. DSZ se obává, aby se z tohoto případu nestal precedent a nedošlo k upravování zvířat i v ostatních ZOO v ČR.

Pro zoo je roh bezcenný, živá zvířata mají cenu nevyčíslitelnou.
Pro zoo je roh bezcenný, živá zvířata mají cenu nevyčíslitelnou.

Podle Jana Stejskala ze Zoo Dvůr Králové je uříznutí rohu jen jedním z opatření a není pravda, že by zoo rezignovala na posílení ostatních prvků bezpečnosti včetně ostrahy. Smyslem zkrácení rohů je pytláckému útoku předejít. "Ono to moc nezaznívá, ale pokud dojde k přepadení naší zoo, pak půjde i o lidské životy," říká Jan Stejskal. Pytláci jsou totiž motivováni vysokou výkupní cenou, kterou za upytlačený roh na černém trhu získají, a zoo si naopak chce svá zvířata ohlídat. "Pytláci, kteří si jdou pro roh, už mají zbraň a jsou rozhodnuti zabíjet. Ti se asi před hlídači nezastaví," myslí si Stejskal. Pokud bude o zoo známo, že její nosorožci rohy nemají, ochrání se jak lidské životy, tak i životy vzácných zvířat. Uříznutí rohů za to podle zoo stojí. "Pro nás rohovina žádnou cenu nemá, zato živá zvířata mají cenu nevyčíslitelnou," dodává Stejskal.

Co se týče nařčení z týrání zvířat, to Jan Stejskal odmítá s tím, že odříznutí je prováděno šetrně a zvířata nebolí. Ze zdravotního hlediska uříznutý roh zvířatům nevadí. A dodává, že pokud se v budoucnu situace zklidní a nebude hrozit riziko zabití zvířat kvůli rohovině, nechají se rohy zase dorůst.

Na obranu postupu dvorské zoo se staví i některé organizace Českého svazu ochránců přírody. Na očekávání DSZ, že v zoo by měla být zvířata k vidění v plné kráse, odpovídá David Číp z ČSOP Jaro Jaroměř, že je lepší vidět nosorožce bez rohu než nevidět žádného. Podle něho je řada reakcí na uříznutí rohů hysterická a nebere v potaz podstatu problému. Za ochránce přírody sepsal David Číp komentář Řezat nosorožce, nebo raději ředitele zoo Dvůr Králové?


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist