https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-hnuti-duha-nejsou-navrhy-mysliveckeho-zakona-slucitelne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Hnutí DUHA nejsou návrhy mysliveckého zákona slučitelné

5.4.2001 13:17 | PRAHA (EkoList)
Za nešťastné označilo Hnutí DUHA včerejší rozhodnutí zákonodárců projednávat oba návrhy mysliveckého zákona současně. Poslanci mají projednávat jak návrh, k jehož autorství se hlásí Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ), tak návrh, předložený poslancem a předsedou Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL).
 

Hnutí DUHA je nejaktivnější organizací jakési neformální koalice kritiků návrhu, podporovaného ČMMJ. Proti tomuto návrhu se s Duhou spojilo také Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů (SVOL) a ČSOP. Podle Karolíny Šůlové, mluvčí Hnutí DUHA, se bude koalice v rámci projednávání obou návrhů mysliveckého zákona ve sněmovně soustředit především na několik prioritních bodů.

V první řadě musí zákon umožňovat snižovat stavy zvěře na únosnou úroveň a musí stanovit, že zvěř není majetkem vlastníků ani uživatelů honiteb, ale státu. Počet zvěře v honitbě by podle Šůlové měl mít možnost ovlivnit majitel pozemku. Návrh podporovaný ČMMJ totiž předpokládá, že by majitel mohl připomínkovat plány myslivců pouze v procesu vzniku honitby. Podle Hnutí DUHA a SVOL by měl mít vlastník pozemku právo účastnit se všech řízení, která se honitby v jeho lesích týkají. Kritici návrhu ČMMJ odmítají opční právo (přednostní právo pronájmu) současných uživatelů honiteb, což jsou z valné části právě různá myslivecká sdružení. Na seznamu zvěře by podle této koalice neměl být žádný chráněný či ohrožený druh.

"Nechápu, jak chtějí poslanci sloučit dva úplně koncepčně odlišné návrhy," řekl dnes EkoListu koordinátor lesního programu Hnutí DUHA Jaromír Bláha. Podle něj jde o pokus sloučit dva naprosto protichůdné přístupy k myslivosti. "Nemůže z toho vzejít nic jiného, než naprosto nefunkční hybrid," obává se Bláha. Podle něj ani jeden z návrhů není ideální. "Ani Ambrozkův návrh není bez chyb, ale je možné ho vzít jako základ, první krok k nutné diskusi o reformě myslivosti v ČR," dodává Bláha.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist