https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-kritiku-je-6-akcni-program-pro-zivotni-prostredi-mekky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle kritiků je 6. akční program pro životní prostředí měkký

17.4.2001 15:00 | PRAHA (EkoList)
První verze 6. akčního programu Evropské unie pro životní prostředí vyvolala od počátku vlnu kritiky nejen nevládních organizací, ale i poslanců Evropského parlamentu.
 

Místopředseda výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu Alex de Roo označil nový program za "selhání Evropské komise". Akčnímu programu chybí jasný harmonogram a konkrétní cesty ke snižování emisí skleníkových plynů, tvrdí Alexe de Roo. Komise podle něj příliš podléhá nátlaku zástupců průmyslu, kteří se brání tvrdším opatřením pro omezování emisí.

Nevládní organizace (NGO) sdružené v Evropské environmentální kanceláři (EEB) publikovaly na konci února vlastní návrh na posílení 6. akčního programu. NGO považují za dobrý krok výběr čtyř prioritních témat, kterým se Unie hodlá v následujícím desetiletí věnovat především. Na třiceti stranách textu ale EEB navrhuje změny v téměř všech kapitolách 6EAP. Nedostatečně konkretizované nebo příliš "měkké" cíle a absence konkrétních nástrojů a časových harmonogramů jsou předmětem kritiky EEB nejčastěji.

Návrhy EEB podpořily ve svém dokumentu i nevládní organizace z kandidátských zemí a samy připojily několik vlastních připomínek. Především se jim nelíbilo zařazení kapitoly "Rozšířená Evropská unie" do oddílu "Role Evropské unie na světové scéně." Nedostatečné zohlednění situace kandidátských zemí, pro které bude zřejmě 6EAP od poloviny desetiletí platit také, vadí kandidátským NGO nejvíce. Doplňme, že na rozdíl od státních úředníků se české nevládní organizace na přípravě 6EAP podílely hned dvakrát: jednak společným doporučením všech kandidátských NGO, které vzniklo loni v létě v maďarském Szentendre, a potom také vlastním českým podnětem z přelomu roku.

Evropská komise sice vyzvala k vlastnímu návrhu pro nový akční program i české ministerstvo životního prostředí, to si ale v hektických přípravách na implementaci environmentálních směrnic nenašlo na komentář k 6EAP čas. Evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová se tedy mohla dozvědět názor českého ministra Miloše Kužvarta až počátkem března na setkání ministrů kandidátských zemí v Bruselu. Ministr Kužvart návrh nadšeně pochválil a ocenil i mimořádně vstřícný vztah evropských institucí k nevládním organizacím. V oficiální řeči ocenil zejména důležitost, kterou Komise přikládá ochraně přírody a biodiverzity, s žádnou konstruktivní kritikou programu ale Kužvart nepřišel ani tentokrát.

Petr Třešňák

Autor je redaktorem Evropského environmentálního občasníku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist