https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-ochranaru-vod-je-regulace-ostravice-nezakonna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle ochranářů vod je regulace Ostravice nezákonná

11.5.2002 12:10 | FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ (ČIA)
Kvůli nezákonným úpravám toku Ostravice ve Frýdlantu nad Ostravicí si na společnost Povodí Odry stěžují členové sdružení Ochrana vod České inspekci životního prostředí a Policii ČR. Zástupce sdružení Vladimír Burda tvrdí, že pracovníci Povodí Odry provádějí bez udělené výjimky k zásahu do biotopu zvláště chráněných živočichů drastické úpravy koryta řeky. "Přitom v místech úprav žije rak říční, mihule potoční, mřenka mramorovaná, vranka pruhoploutvá a další chránění živočichové," řekl pro ČIA Burda.
 

Případ nepovolené regulace Ostravice se podle Burdy táhne už od roku 1999. "Správci toku se tehdy podařilo získat od okresních úředníků ve Frýdku - Místku povolení k regulaci, aniž by si musel vyžádat stanovisko orgánů ochrany přírody," dodal Burda. Po intervenci ochránců vod inspekce životního prostředí práce na Ostravici zastavila a firmě Ingstav, která je prováděla, udělila stotisícovou pokutu. "Případ se ale díky liknavosti úředníků táhne nevyřešen dál. Ničivá regulace Ostravice pokračuje a celá záležitost pravděpodobně skončí u soudu," tvrdí Burda. Ochranáři ale mají obavy, že než soud rozhodne, bude další úsek řeky nenapravitelně zničen.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist