https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-pardubic-je-on-line-projednani-o-spalovne-v-rybitvi-nezakonne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Pardubic je on-line projednání o spalovně v Rybitví nezákonné

9.2.2022 00:52 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Včerejší on-line projednání obnovení provozu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví označil náměstek primátora Pardubic Jan Nadrchal za nezákonné. Neměla možnost se ho účastnit veškerá veřejnost. Město usilovalo o to, aby se všichni sešli v multifunkční aréně, kde je kapacita tisíce lidí. Proti spalovně v regionu bojují od roku 2006 obce i lidé. Zástupci samospráv projekt spalovny kritizovali.

 

"Vyslovujeme naprostý nesouhlas," řekl Nadrchal. S projektem podle něj v Pardubicích kromě zainteresovaných v investorském projektu nesouhlasí snad nikdo. Nezákonnost vidí v tom, že zákon přes protiepidemická opatření umožňuje veřejná projednání uskutečnit prezenčně. Případně jej mohlo ministerstvo životního prostředí uspořádat hybridně, míní.

Poukázal na to, že všichni nemusejí mít doma počítač nebo ovládat technologie, aby se mohl připojit. "Lidé možná měli poslední možnost se veřejně připojit k debatě, nebylo jim to umožněno," uvedl Nadrchal.

Podle zástupce ministerstva Petra Slezáka epidemická situace není vhodná pro velká shromažďování. Podotkl, že by nemohli přijít třeba lidé v karanténě. Podle Slezáka nelze veřejné projednání v současné situaci využít.

Miroslav Míča, vedoucí odboru životního prostředí města prohlásil, že stavět spalovnu na návětrné straně Pardubic je zločin na místních. Vliv na zdraví firma podle něj záměrně bagatelizuje. "Už teď v Pardubicích dochází k překračování imisních limitů," varoval.

Studie investora bagatelizují zdravotní rizika, uvedl i starosta Srnojed Petr Králíček (Sdružení Alternativa). Nejbližší dům by byl ve Srnojedech 400 metrů od komína spalovny, dodal.

Podle zástupců investora jsou hodnocené maximální hodnoty vypouštěných imisí, realita bude podle nich příznivější. Hovořilo se například o karcinogenních vlivech na lidské tělo.

"To riziko je vždycky menší. Nenašla jsem látku, která by zvýšila rizika na zdraví obyvatel v okolí," řekla zpracovatelka zdravotních rizik ve studii Jitka Růžičková.

Podle krajského hygienika Jaroslava Říhy zdravotní rizika nevycházejí z aktuálních čísel. V posudku by měla být podle něj i kapitola pochopitelná i pro laiky, která by zdůraznila nejnovější studie vlivu moderních spaloven na zdraví.

"Něco takového se udělat mělo ... lidem vysvětlit, že spalovny jsou na takové úrovni, že riziko dioxinu z komína prakticky není. Obavy a stres z toho je asi nejhorší, co z toho kolem je. Mým úkolem není obhajovat spalovnu, mým úkolem je obhajovat lidi," řekl Říha.

Jedna ze zpracovatelek dokumentace Věra Tížková uvedla, že žije v Ostravě, kde je průmyslu hodně. Uznala, že určitou stresovou zátěž spalovna pro obyvatelstvo představuje. "Zkušenost ukazuje, že si lidé po čase zvyknou," řekla Tížková. Stresová, psychická újma je individuální záležitostí každého, těžko je měřitelná, dodala.

Prokuristka AVE CZ odpadové hospodářství Olga Šmídlová řekla, že firma chce postavit provozně-administrativní budovu s laboratoří na analýzy přijímaných odpadů a hodlá opravit spalovnu. Provoz má být 7500 hodin za rok. Projektované množství spalovaných nebezpečných odpadů je 20.000 tun ročně. Záměr je v dané lokalitě akceptovatelný, uvedla firma.

Ke spalovně, konkrétně k žádosti firmy o posudek vlivu na životní prostředí EIA se vyjádřilo 74 subjektů a jednotlivců. Většina je nesouhlasná, uvedl zpracovatel posudku Václav Oblouk. Včerejší jednání bude také podkladem pro jeho posudek, řekl. Vydání závazného stanoviska vlivu na životní prostředí EIA, lze jej očekávat letos v létě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist