https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-potravinaru-zneuzivaji-vyrobci-obalu-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle potravinářů zneužívají výrobci obalů zákon

15.6.2002 11:00 | PRAHA (ČIA)
Ačkoli od 1. července jsou díky ustanovení zákona o obalech povinní všichni výrobci, kteří se podílí na produkci obalů, podílet se také na jejich zpětném odběru a odpadu od spotřebitelů, dopadne zřejmě uvedená povinnost pouze na potravináře. Informoval o tom na základě dopisu společnosti Hamé Babice, který je adresován náměstkovi ministra zemědělství pro potravinářskou výrobu Rudolfu Jánskému, tajemník Česko-slovenského výboru pro spolupráci Pavel Popelka.
 

Ustanovení v paragrafu 47 uvedeného zákona totiž svěřuje do působnosti ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vydat v případě pochybností, zda jde či nejde o obal, konečné rozhodnutí, avšak po konzultaci s ministerstvem životního prostředí a ministerstvem zemědělství. MPO však podle potravinářů učinilo z uvedeného paragrafu nástroj, kterým nedefinuje jako obal například plechovku nebo fólii - ty se stávají obalem až po naplnění. Podle dopisu Hamé je to v rozporu se zákonem o obalech, a žádá ministerstvo zemědělství, aby nevydávalo souhlasný postoj s definicemi MPO.

Výsledkem současného stavu totiž je, že "k tíži výrobců potravin jsou přenášeny nemalé závazky a povinnosti, které ze zákona přísluší výrobcům obalů. Že MPO nehájí, ale naopak poškozuje zájmy potravinářských výrobců zvýhodňováním výrobců na jejich úkor, je zcela evidentní," uvádí se v dokumentu Hamé.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist