https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-studie-si-cesko-v-plneni-cilu-udrzitelneho-rozvoje-vede-dobre-skutecnost-je-ale-jina-tvrdi-diakonie-cce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle studie si Česko v plnění Cílů udržitelného rozvoje vede dobře. Skutečnost je ale jiná, tvrdí Diakonie ČCE

25.9.2017 11:16 | PRAHA (ČTK)
Studie si podle Tomáše Tožičky z Diakone ČCE nevšímá rovnoměrně všech 17 cílů udržitelného rozvoje, mezi něž patří například sociální problematika nebo životní prostředí, a klade větší důraz na průmysl. Ilustrační snímek.
Studie si podle Tomáše Tožičky z Diakone ČCE nevšímá rovnoměrně všech 17 cílů udržitelného rozvoje, mezi něž patří například sociální problematika nebo životní prostředí, a klade větší důraz na průmysl. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OSN
Česko ani západní země na tom s udržitelným rozvojem nejsou tak dobře, tak to vypadá podle letošní studie na toto téma, tvrdí humanitární a rozvojové nevládní neziskové organizace v kampani Česko proti chudobě. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci kampaně Tomáš Tožička, ředitel Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické.
 

Strategii udržitelného rozvoje do roku 2030 určila OSN před dvěma lety. Jak se státům daří tuto strategii naplňovat, popsala studie Bertelsmannovy nadace a dalších institucí letos v červenci. "Zajímavé bylo to, že se Česká republika ocitla na pátém místě, což vzbudilo velkou pozornost u politiků," uvedl Tožička. Výsledky studie komentoval například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Česko podle ní předstihlo i Německo, což podle Tožičky sice vypadá pěkně, není to ale tak jednoduché. Studie je zavádějící, tvrdí Tožička.

Studie si podle Tožičky nevšímá rovnoměrně všech 17 cílů udržitelného rozvoje, mezi něž patří například sociální problematika nebo životní prostředí, a klade větší důraz na průmysl. Tožička rovněž upozornil na to, že není jasná metodika, kterou studie použila. Pracovní skupina při OSN určila 230 indikátorů, studie zohledňuje jen některé. Velmi málo jsou mezi nimi zastoupeny ty, spojené s bojem proti chudobě či udržitelností obcí a měst. Tožička o studii mluví jako o "fake news" (nepravdivých zprávách), které jsou v tomto případě o to nebezpečnější, že za nimi stojí uznávaní experti.

"Západní společnosti mohou na základě takových měření snadno získat dojem, že se jich udržitelný rozvoj vlastně netýká nebo že je všechno v nejlepším pořádku," uvádí tisková zpráva kampaně. Studie, jako je ta kritizovaná, poskytují podle zástupců neziskových a humanitárních společností zpětnou vazbu politikům, a pokud jsou špatné, nelze na nich stavět správná rozhodnutí. "Pokud jsme pátí nejlepší, je těžké přesvědčovat například průmysl, aby něco změnil," uvedl Tožička.

Studie hodnotící plnění cílů udržitelného rozvoje zařadila Česko na 5. příčku ze 157 zemí, před ČR se umístily jen skandinávské země. Strategie OSN pro udržitelný rozvoj vznikla před dvěma lety, od dubna 2017 má Česko vlastní strategii k plnění cílů udržitelného rozvoje. Nese název Česká republika 2030.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist