https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-v4-by-quotpropadyquot-mely-pokryt-maximalne-10-podil-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle V4 by "propady" měly pokrýt maximálně 10% podíl emisí

22.11.2000 16:12 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Maximálně 10% podíl na snižování emisí skleníkových plynů v rámci tzv. "mechanismu čistého rozvoje" by podle Visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) měly mít tzv. "propady". Stanovisko V4 představil včera na ministerské části konference OSN o klimatických změnách v Haagu maďarský ministr životního prostředí Ferenc Ligetvári.
 

"Propady" ("sinks") jsou jakési pohlcovače skleníkových plynů na zemi. V praxi může jít například o lesy. Podle kritiků, mezi něž patří především velké světové ekologické organizace, země třetího světa, malé ostrovní státy, ale i řada odborníků a politiků, především ze zemí Evropské unie, by příliš velká váha, přikládaná "propadům" mohla znamenat faktické zastavení snah o reálné snižování emisí skleníkových plynů (především CO2). Navíc, jak zdůrazňuje mj. ekologická organizace Přátelé Země (FOE - Friends of the Earth), hrozí vážné riziko, že pod hlavičkou zalesňování by mohlo docházet k významnému omezování biologické diverzity - nahrazování přirozených lesů monokulturami rychle rostoucích energetických dřevin.

"Země V4 jsou pro všechny tři flexibilní mechanismy," řekl ministr Ligetvári. Vzápětí ale zdůraznil, že podmínkou přijetí tzv. flexibilních mechanismů je, že 70 až 90 % opatření proti klimatickým změnám bude dělat každý stát na svém vlastním území. V případě flexibilních mechanismů jde o jakési "odpustky" - pokud stát nedokáže dostatečným tempem snižovat svoje vlastní emise skleníkových plynů, může se zčásti "vykoupit" investicemi právě v rámci "flexibilních mechanismů". Mezi ty patří především tzv. "společná implementace" (JI - Joint Implementation), "mechanismus čistého rozvoje" (CDM - Clean Development Mechanism") a obchodovatelné emise (ET - Emission Trading). Státy V4 tedy, podle svého včera zveřejněného stanoviska, podporují existenci všech tří typů "flexibilních mechanismů", zároveň ale prosazují, aby valnou většinu opatření prováděly jednotlivé státy především na svém vlastním území ("domestic measures").

Stanovisko V4 se velmi podobá postoji Evropské unie a země V4 se tím ani nikterak netají. "Podporujeme stanovisko EU a dalších států, aby byl Kjótský protokol ratifikován do roku 2002, tedy u příležitosti desátého výročí Konference OSN o životním prostředí a rozvoji - tzv. Rio+10," potvrdil včera ministr Ferenc Ligetvári. Opačný či velmi odlišný postoj na konferenci zaujímají především USA, Kanada, Japonsko, Austrálie a země OPEC.

Velmi sporným bodem haagských jednání je konkrétní obsah jednoho z "flexibilních mechanismů" - CDM. Podle stanoviska V4 chtějí ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko, aby součástí CDM nebyla jaderná energetika a "propady" tvořily pouze 10% podíl CDM. Součástí CDM ale naopak mají být především ekonomicky efektivní využívání obnovitelných energetických zdrojů, stavba kogeneračních jednotek, investice do úspor a efektivity vytápění, používání odpadů jako energetického zdroje či využití skládkových plynů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist