https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-veterinaru-ma-cr-pozadat-o-prispevek-na-testovani-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle veterinářů má ČR požádat o příspěvek na testování skotu

17.7.2001 18:01 | PRAHA (ČIA)
Na podnět Státní veterinární správy ČR (SVS) by mělo Ministerstvo zemědělství ČR požádat Evropskou unii (EU) o příspěvek na testování skotu. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

Důvodem je podle Dubna skutečnost, že se Evropská unie rozhodla ze svého rozpočtu poskytnout jednotlivým členským zemím příspěvek na jedno vyšetření nemoci šílených krav (BSE), a to do výše 30 eur. "SVS toto rozhodnutí vnímá jako pozitivní krok, který má ulevit jednotlivým státům a domnívá se, že by bylo velmi žádoucí, aby se příspěvku dostalo i naší republice. SVS soudí, že na tento příspěvek máme i morální nárok, neboť BSE k nám byla zavlečena právě ze zemí EU," zdůraznil Duben.

Náklady na vyšetřování všech porážených kusů skotu nad 30 měsíců, o kterém rozhodla SVS 12. června, dosáhnou podle Dubna v letošním roce přes 200 milionů korun. "V příštím roce to bude asi o stovku milionů více, pokud se unie nerozhodne tuto hranici ještě snížit," uvedl mluvčí.

O podporu prevence BSE by podle mluvčího ČR měla požádat "ve stejné nebo vyšší míře" než činí podpora pro členské země. "Zejména proto, že Řídící vědecký výbor Evropské komise již dříve prohlásil ČR, stejně jako ostatní kandidátské země, za rizikovou z hlediska BSE, neboť sem byl dovážen skot a masokostní moučky ze zemí EU," konstatoval Duben.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist